Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Rogale na Świętego Marcina

Liczba porcji: ok. 12 dużych rogali
Czas przygotowania: ok. 3,5 h

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowo-francuskie

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml tłustego mleka Miletto
  • 60 g cukru
  • 60 g roztopionego masła extra osełka Miletto
  • jajko
  • żółtko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 g masła (z zamrażarki)

 *Masa z białego maku

  • 250 g białego maku
  • 150 g okruchów biszkoptowych
  • 130 g cukru
  • 50 g miodu
  • 45 g masła extra osełka Miletto
  • 40 g rodzynek Sereno
  • 50 g orzechów włoskich Sereno
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 125 g jajek (ok. 2-3 sztuki)
  • kilka kropel likieru amaretto lub syrpu amaretto Premieur

 Lukier

  • 100 g cukru pudru
  • 1-1,5 łyżki gorącej wody
  • ok. 50 g obranych ze skórki, blanszowanych, podprażonych i posiekanych drobno migdałów

PRZYGOTOWANIE

Masa makowa

Mak opłucz, przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 30 minut. Orzechy włoskie i rodzynki sparz gorącą wodą. Po 15 minutach odcedź i odsącz na ręczniku papierowym. Mak zmiel trzykrotnie na maszynce do mielenia mięsa razem z rodzynkami, skórką pomarańczową oraz orzechami.

W większym garnku roztop masło, dodaj miód oraz cukier i podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj zmielony mak z bakaliami i smaż na małym ogniu ok. 5-10 minut. W trakcie smażenia często mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Odstaw do wystudzenia.

Do masy makowej dodaj okruchy biszkoptowe i zmiksuj. Dodaj jajko i zmiksuj. Dodaj kolejne jajko i ponownie połącz mikserem. Kontroluj gęstość masy. Jeśli jest za rzadka, nie dodawaj więcej jajek. Pod koniec dodaj kilka kropel likieru/syropu amaretto i zmiksuj do połączenia.

Ciasto

Przygotuj rozczyn z drożdży: w misce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami cukru, dodaj 3 łyżeczki mąki (odmierzonego z przygotowanego 500 g) oraz 100 ml ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 20 minut.

Jajko i żółtko zmiksuj na jasną, puszystą masę. Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj rozczyn, mleko, masę jajeczną i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawaj stopniowo masło. Wyrabiaj ciasto – powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazuj (przebij pięścią), zagnieć i rozwałkuj na stopnicy na kształt prostokąta. Zimne masło z zamrażarki zetrzyj na 2/3 szerokości prostokąta i dociśnij palcami, 1/3 ma pozostać pusta. Ciasto złóż do środka na 3, zaczynając od strony nieprzykrytej masłem, następnie składaj do środka część wyłożoną masłem. Dociśnij palcami i wałkuj na kształt prostokąta. Złóż ponownie w ten sam sposób, jak poprzednio i włóż do lodówki na 30 minut. Czynność wałkowania oraz składania powtórz jeszcze dwukrotnie, za każdym razem schładzając w lodówce przez 30 minut.

Ciasto rozwałkuj na długi prostokąt o grubości mniej więcej 0,5 cm i wycinaj naprzemiennie trójkąty. Nałóż nadzienie i zwijaj rogale. Przed wstawieniem do piekarnika pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez ok. 20 minut na złoty kolor. Ciepłe polukruj lukrem sporządzonym z cukru i wody. Posyp prażonymi migdałami.

* masę makową najlepiej przygotuj dzień wcześniej

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!