Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Rolada makowa

Liczba porcji: 2 duże rolady
Czas przygotowania: 4 h

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 340 g mąki pszennej Gracja
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła extra Miletto
  • łyżka kwaśnej śmietany 18% Miletto
  • 4 żółtka
  • 30 g świeżych drożdży

Masa makowa

  • 340 g maku
  • 100 g cukru
  • 2 łyż̇ki miodu
  • łyżka masła extra Miletto
  • 55 g rodzynek Sereno
  • 55 g orzechów włoskich Sereno
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 4 białka

 Lukier

  • 130 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

 Dodatkowo:

  • białko

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Przygotuj rozczyn. W misce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami cukru (z odmierzonego 60 g), dodaj 3 łyżeczki mąki pszennej (z odmierzonego 340 g) oraz 50 ml ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką̨ i odstaw na 20 minut.
Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Mąkę̨ przesiej do dużej miski, dodaj cukier, sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, kwaśną̨ śmietanę̨, żółtka i wyrabiaj elastyczne ciasto (najlepiej w mikserze planetarnym z końcówką̨ do ciasta drożdżowego). Pod koniec dodawaj stopniowo partiami stopione masło, każdą̨ kolejną dopiero wówczas, kiedy pierwsza zostanie dobrze wchłonięta. Wyłóż̇ na stolnicę i zagnieć́. Ciasto powinno być́ elastyczne. Przełóż̇ ciasto do miski, przykryj lnianą ściereczką̨ i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h.

Nadzienie (przygotuj najlepiej dzień́ wcześniej):
Mak opłucz, przełóż̇ do garnka i zalej wrzącą̨ wodą. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsącz na sicie. Zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy włoskie podpraż̇ na suchej patelni i drobno posiekaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut. Odcedź́ z wody na sicie. W garnku umieść́ masło, miód i podgrzej do roztopienia się̨ masła. Dodaj cukier, mak, rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę̨ i wymieszaj całość́. Dodaj ekstrakt migdałowy i smaż̇ na małym ogniu ok. 5 minut. W trakcie smażenia często mieszaj, aby uniknąć́ przypalenia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą makową. Jeśli przygotowujesz masę̨ dzień́ wcześniej, z białkami wymieszaj dopiero w dniu pieczenia rolady.

Zwijanie rolady: Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazuj (tj. przebij pięścią̨), zagnieć́ i podziel na 2 części. Rozwałkuj prostokątne placki o grubości 3 mm (w razie potrzeby podsypuj niewielką ilością̨ mąki), nałóż̇ masę̨ makową, pozostawiając ok. 2,5 cm od samego brzegu. Posmaruj ten brzeg białkiem. Zwiń́ roladę̨, końce podwiń́ pod spód. Makowce przenieś́ na papier do pieczenia natłuszczony olejem. Zawiń́ w niego dwukrotnie roladę, tak aby postawić́ maksymalnie 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (strucla w trakcie pieczenia zwiększy swój rozmiar). Odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika.
Rolady przełóż̇ na dużą̨ blaszkę̨, pozostawiając spore odstępy miedzy nimi. Piecz w temperaturze 190 stopni w termoobiegu ok. 30-40 minut na ciemny, złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, rozetnij papier na górze i pozostaw do przestudzenia. Ciepłe makowce polukruj i posyp posiekanymi orzechami i makiem.

Lukier: Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj wodę̨ i rozetrzyj lukier, aby nie było grudek. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj więcej wody, jeśli za rzadki dosyp cukru. Polukruj ciepłe makowce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!