Ilość: 10 porcji
Spód:
Nadzienie:
Krem kakaowy:
Dodatkowo:
Spód:
Herbatniki zblenduj z wiórkami kokosowymi na drobny piasek. Dodaj olej kokosowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodaj więcej oleju. Gotową masą herbatnikową wyłóż spód tortownicy o średnicy 16 cm i podpiecz go w 180 stopniach 5-10 minut.
Nadzienie:
W naczyniu umieść pokruszone tofu, sok z cytryny, otartą skórę z cytryny, gęstą część mleka kokosowego bez wody, która znajduje się pod śmietanką, banany, wiórki kokosowe i skrobię. Całość zmiksuj na gładką masę. Na podpieczony spód wylej masę tofurnikową, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Schładzaj w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej przez noc.
Krem kakaowy:
Awokado, banan, syrop z agawy i kakao zblenduj na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka sojowego. Na schłodzony sernik z tofu rozsmaruj krem. Wierzch sernika ozdób malinami.