Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Wielkanocny żurek z grzankami oscypkowymi

JAK ZROBIĆ ŻUREK?

Ilość porcji: 4 porcje

SKŁADNIKI NA WIELKANOCNY ŻUREK Z GRZANKAMI OSCYPKOWYMI

  • 1,5 litra bulionu warzywnego*
  • 450 g wędzonych żeberek
  • 500 ml zakwasu na żurek 
  • 400 g białej, surowej kiełbasy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • ugotowane jajka
  • 1 bagietka
  • 5 małych, wędzonych oscypków
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

*Bulion warzywny:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 małe kawałki suszonych borowików
  • gałązka lubczyku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE

Bulion gotuj z żeberkami na małym ogniu, ok. 30 minut. Dodaj kiełbasę i gotuj ok. 25 minut. Wlej żur i kontynuuj gotowanie kolejne 15 minut. W połowie gotowania dodaj majeranek oraz czosnek pokrojony na mniejsze kawałki. Zupę zdejmij z palnika i dodaj śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Kiełbasę wyjmij z zupy, pokrój w plastry i dodaj ponownie do zupy. Żurek podawaj z jajkiem i grzankami czosnkowymi.

*Bulion warzywny:
Warzywa obierz, opłukaj i umieść w garnku. Dodaj por i zalej wodą. Całość zagotuj i dodaj przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Cebulę opal na palniku kuchenki lub zapiecz w piekarniku i włóż do garnka z warzywami. Dodaj suszone borowiki, natkę pietruszki, lubczyk i masło. Garnek przykryj pokrywką, tak aby była nieco uchylona. Gotuj na małym ogniu ok. 1 h, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij z palnika, a po 30 minutach odcedź.

Grzanki oscypkowe z czosnkiem:
Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i wymieszaj. Bagietkę pokrój na kromki i posmaruj z jednej strony masłem czosnkowym. Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na bagietkę zetrzyj osypki i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200ºC ok. 10 - 15 minut, na rumiany kolor. Grzanki wyłóż z piekarnika i od razu podawaj.

Zobacz też: WIELKANOCNY ŻUREK Z KIEŁBASĄ I JAJKIEM

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!