Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Babeczki z makiem

Liczba porcji: ok. 24 sztuk
Czas przygotowania: 45 min + czas na schłodzenie ciasta 45 min.

SKŁADNIKI na babeczki z makiem 

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • skórka otarta ½ cytryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Nadzienie makowe:

  • 1/2 gotowej masy makowej z puszki
  • 100 g posiekanej, suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

Nadzienie makowe:
Żurawinę pokrój na mniejsze kawałki i zalej rumem do pokrycia. Odstaw na 5 godzin. Następnie odcedź, dodaj do masy makowej i wymieszaj.

Ciasto:
Mąkę przesiej z cukrem do miski. Dodaj sól, pokrojone w kostkę zimne masło, skórkę otartą z cytryny i zagnieć do otrzymania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez 45 minut.
Ciasto rozwałkuj na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wycinaj kółka o średnicy 8 cm oraz małe gwiazdki. Formę do muffinek wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. W każdą foremkę lekko wciśnij kółko z ciasta. Nałóż czubatą łyżeczkę nadzienia, posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i na górze umieść gwiazdkę.
Piecz około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzone babeczki posyp cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!