Liczba porcji: 15
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Dodatkowo:
Formę do babki o średnicy 23 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Do dzbanka wlej olej, wodę i wymieszaj.
W misie miksera umieść jajka, wsyp cukier i ubijaj całość na puszystą, jasną pianę. W międzyczasie do osobnej miski przesiej suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i do ubitych jajek na przemian dolewaj mokre składniki i dodawaj suche. Zmiksuj do połączenia. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, 20 ml wody i krótko zmiksuj.
Do przygotowanej formy na babkę wlej najpierw trochę jasnego ciasta, a następnie trochę ciemnego i tak na przemian, aż wykorzystasz całe ciasto.
Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 55 - 60 minut, do tzw. “suchego patyczka”. Studź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.