Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasteczka cytrynowe z kleikiem ryżowym

Ilość porcji: ok.40 ciasteczek

Czas przygotowania: 30 mn

Składniki

  • 220 g kleiku ryżowego
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g masła

Lemon curd:

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru
  • 70 g masła

 

PRZYGOTOWANIE

Masło zmiksuj z cukrem na gładką i puszystą masę. Do ubitego masła dodawaj po jednym jajku. Miksuj do połączenia. Na koniec do masy dodaj kleik, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj. Z tak przygotowanego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrób dziurkę i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. UWAGA! Układając ciastka na blaszce, należy zachować między nimi ok. 5-centymetrowe odstępy, gdyż podczas pieczenia mogą się posklejać. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz ciastka na złoty kolor (około 20–25 minut). Studź na kratce. Gotowe ciastka napełnij schłodzonym lemon curdem.

Lemon curd: Cytryny umyj i osusz. Skórkę zetrzyj na tarce i wyciśnij sok. Sok i startą skórkę przełóż do garnka. Dodaj cukier i jajka. Wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Podgrzewaj na małej mocy palnika cały czas mieszając aż powstanie gęsty krem. Gotowy przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO