Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasteczka korzenne z marmoladą

Ilość porcji: ok. 20 ciasteczek

Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 170 g miękkiego masła Miletto
  • 100 g drobnego brązowego cukru 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • łyżeczki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1 słoiczek marmolady lub powideł śliwkowych

 

PRZYGOTOWANIE

Masło utrzyj z cukrem, by masa była jasna i lekka. Dodaj miód, jajko i ponownie ucieraj do wymieszania składników. W drugiej misce wymieszaj mąkę, przyprawę korzenną, imbir, sodę i sól. Składniki suche przesiej do masy maślanej i zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1h.  

Z ciasta uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego, ok. 15 g. Formując zanurzaj dłonie co jakiś czas w zimnej wodzie. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić. Kulki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok.: 5 cm. Lekko spłaszcz. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180  stopni i piecz 8 - 9 minut, by ciastka były zrumienione, ale miękkie. Studź na blaszce umieszczonej na kratce. 

Wystudzone ciasteczka przełóż marmoladą lub powidłami śliwkowymi.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!