Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasteczka na Halloween

Czas przygotowania:  30 minut
Liczba porcji: ok. 25 sztuk

SKŁADNIKI

  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru muscovado
  • 1 małe jajko
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g płatków owsianych “górskich”
  • 50 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • biała masa cukrowa
  • czarny barwnik w żelu
  • ok. 25 sztuk czekoladek w mlecznej polewie

PRZYGOTOWANIE

Masło i cukier zmiksuj na jasną, puszystą masę. Dodaj cukier brązowy i dalej ucieraj. Pod koniec miksowania wbij jajko i zmiksuj do połączenia. Wsyp płatki owsiane, posiekaną czekoladę na mniejsze kawałki i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Zmiksuj do otrzymania jednolitej masy.

Blachę do ciastek wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz łyżką. Układaj ciasteczka na blaszce w sporych odstępach. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia. Studź na kratce. Ciasteczka zdejmij z blaszki dopiero po wystudzeniu.

Z białej masy cukrowej uformuj małe kuleczki i przyklej po dwie do każdej czekoladki tworząc oczy. Najlepiej zwilżyć palce wodą przy przyklejaniu. Na środku każdej kuleczki zrób kropeczkę, przy użyciu czarnego barwnika i wykałaczki.

Na środek każdego ciastka, z rękawa cukierniczego, wyciśnij odrobinę roztopionej czekolady. Przyklej czekoladkę i odstaw do zastygnięcia. Po bokach wyciśnij pozostałą czekoladę tworząc odnóża pająka. Odstaw ponownie do zastygnięcia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!