Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasteczka z makiem i bezą

Ilość porcji: ok. 35-40 ciasteczek

Czas przygotowania: 1 h

Składniki

Ciasto kruche:

  • - 300 g mąki pszennej
  • - 90 g cukru pudru
  • - 30 g maku
  • - 150 g masła
  • - 3 żółtka
  • - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, szczyptę soli, mak, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło, powinna powstać konsystencja kruszonki. Na koniec dodaj żółtka. Powstałe ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je na około 0,5 cm placek i wykrój dowolne kształty za pomocą foremki.

Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem małych odstępów. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 12 minut (pieczenie góra - dół).

 

Beza:

  • 90 g białek
  • 150 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

 

PRZYGOTOWANIE

Przed przystąpieniem do ubijania nagrzej piekarnik do 90 stopni z funkcją góra-dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli suszysz dwie blaszki nastaw termoobieg.

Białka (powinny być o temperaturze pokojowej) przelej do misy miksera. Ubij na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawaj cukier, po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksuj dokładnie i długo po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Bardzo ważne jest również, aby cukier w trakcie ubijania  dokładnie się rozpuścił  i nie był wyczuwalny w bezie. Najlepiej sprawdzić to rozcierając odrobinę masy między palcami – nie powinieneś/powinnaś wyczuwać w niej kryształków cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny, barwnik i ubij krótko. Dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Przygotowaną pianę z białek przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij mini beziki na blaszkę. Bezy susz w piekarniku ok. 1 – 1,5 h.

 

Ciasteczka kruche przełóż ulubioną konfiturą, na górę nałóż bezę.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!