Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania:  2 h

SKŁADNIKI na babeczki świąteczne w kształcie choinki

Ciasto na 12 babeczek:

  • 170g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 20g kakao w proszku
  • 160g cukru (nie zmniejszać ilości cukru!)
  • 185 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 125 ml oleju
  • 1 jajko

Krem maślany:

  • 300 g miękkiej margaryny Kasia
  • 170 g słodzonego mleka skondensowanego zagęszczonego o temperaturze pokojowej
  • zielony barwnik w paście/żelu

Frużelina wiśniowa:

  • 200 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki rumu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 12 wafelków do lodów

PRZYGOTOWANIE babeczek wigilijnych 

Ciasto: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej, wbij jajko i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Masę przełóż łyżką do papierowych foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.

Frużelina: W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodaj sok z cytryny, rum, wodę wymieszaną z mąką. Dobrze wymieszaj, zagotuj, zdejmij z palnika. Odstaw do wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. W wystudzonej babeczce zrób wgłębienie w środku ciasta i nadziej każdą babeczkę wiśniową frużeliną.

Krem: W misie miksera umieść margarynę i ucieraj do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wlewaj powoli mleko skondensowane cały czas miksując. Ucieraj do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Krem podziel: do jednej miski dodaj 1/3 kremu, do drugiej 2/3.

Większą część kremu zabarw na zielono. Pozostały biały krem rozsmaruj na wierzchu każdej babeczki. Wafelki do lodów posmaruj cienką warstwą zielonej masy. Wafelki ułóż na babeczkach szpicem do góry. Masę zieloną przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj małe kleksy jeden koło drugiego, od dołu do wierzchołka, aż powstanie choinka.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!