Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Gofry belgijskie

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania:
15 min + 1h wyrastanie ciasta

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 100 ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 340 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g cukru

Polewa czekoladowa:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 30 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • bita śmietana
  • owoce (2 banany, 100 g świeżych malin)

PRZYGOTOWANIE

Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekaj na małe kawałki, śmietanę zagotuj. Zalej gorącą śmietaną czekoladę. Wymieszaj do roztopienia się czekolady. Gotową polewę odstaw na czas przygotowania gofrów.

Gofry: Masło rozpuść w rondelku i odstaw do lekkiego wystudzenie (aby nie ścięły się jajka, które dodamy). Jajka roztrzep w miseczce. W większym naczyniu wymieszaj mokre składniki: roztopione masło, jajka oraz mleko. Dodaj przesianą mąkę oraz suche drożdże. Wymieszaj całość dokładnie (najlepiej wykorzystać do tego mikser z hakiem do ciasta drożdżowego), przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce ok. 1h godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wsyp do niego cukier i delikatnie mieszaj, by cukier zatopił się w cieście.

Nagrzej gofrownicę i posmaruj powierzchnię formy olejem za pomocą pędzelka. Gęste ciasto wlewaj chochlą na gofrownicę w każde okienko osobno. Piecz do złotego koloru. Gotowe!

Gofry podawaj z bitą śmietaną i owocami, wierzch polej polewą czekoladową

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!