Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Konfitura z truskawek i rabarbaru
Do dekoracji
Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki i przełóż do garnuszka z grubym dnem. Odetnij liście z rabarbaru, umyj łodygi, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do truskawek. Wsyp cukier, wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Postaw na palniku i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsta konfitura o konsystencji powideł. Mieszaj co jakiś czas, aby konfitura się nie przypaliła. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do jogurtu dodaj nasiona chia i odstaw do napęcznienia na ok. 15 min.
Do szklanek lub słoiczków nałóż warstwę konfitury, dodaj jogurt z chia i posyp płatkami lub musli. Powtórz czynność jeszcze raz. Wierzch deseru udekoruj owocami i listkami mięty. Od razu podawaj.