Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym

Liczba porcji: ok. 18-20 sztuk

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 230 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 400 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 laski wanilii
  • 300 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche: Do przesianej mąki dodaj cukier puder, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj zimne masło i siekaj nożem lub zmiksuj mikserem do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka i skórkę z cytryny, zagnieć szybko ciasto – do połączenia. Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i schłodź w lodówce 1h. Ciasto rozwałkuj i wyklep nim foremki na babeczki. Wylepione foremki z ciastem, ponownie schładzaj 15 min w lodówce. Babeczki piecz w temperaturze 160 stopni 30 – 35 minut na złoty kolor w termoobiegu.

Krem budyniowy: Zagotuj 2/3 mleka z cukrem i ziarenkami laski wanilii. W misce wymieszaj żółtka, pozostałe mleko i mąkę. Płyn wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj i gotuj do zgęstnienia, około 2 minuty. Budyń przełóż do miski i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu. Dzięki temu nie utworzy się na budyniu „kożuch”. Odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Zmiksuj miękkie masło na puch. Stopniowo dodawaj budyń cały czas miksując. Gotowy krem powinien być lekki i aksamitny, a masło niewyczuwalne.
Na wypieczonych babeczkach wyszprycuj krem. Wierzch babeczek udekoruj czekoladowymi jajeczkami i ulubionymi ziołami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Babka kakaowo - waniliowa