Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Kruche ciastka korzenne z marmoladą

Liczba porcji: ok. 40
Czas przygotowania:  30 min + 1 h schłodzenie ciasta

SKŁADNIKI na kruche ciastka korzenne 

  • 200 g zimnej margaryny Kasia
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • słoiczek dowolnej konfitury lub marmolady
  • cukier puder do posypania ciasteczek

PRZYGOTOWANIE ciastek korzennych

Ciasto kruche: Margarynę razem z mąką, szczyptą soli, przyprawą do piernika i cukrem pudrem posiekaj na stolnicy na drobny piasek. Na koniec dodaj żółtka, całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce 1 h.
Schłodzone ciasto kruche rozwałkuj i wykrawaj foremkami ciastka, układaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) przez ok. 13-15 minut. Wypieczone ciasteczka wystudź na kratce, przełóż ulubioną konfiturą lub marmoladą. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!