Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kruche ciasteczka z konfiturą

Liczba porcji: ok. 30
Czas przygotowania: 45 min + czas na schłodzenie ciasta 45 min

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 150 g zimnego masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • słoiczek dowolnej konfitury lub marmolady
  • cukier puder do posypania ciasteczek

PRZYGOTOWANIE

Masło razem z mąką, przyprawą do piernika, szczyptą soli i cukrem pudrem posiekaj na stolnicy na drobny piasek. Na koniec dodaj mielone orzechy i śmietankę. Zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schładzaj ok. 1h.
Ze schłodzonego ciasta wykrawaj foremkami, różne kształty. Ciasteczka piecz w 180 stopniach C ok. 10-15 minut do zarumienienia. Wypieczone i wystudzone ciastka przełóż marmoladą lub konfiturą. Posyp cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!