Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Kruche ciastka na patyku

Liczba porcji: 2 blaszki ciastek
Czas: 1h 45 min

SKŁADNIKI na kruche ciastka na patyku

  • 180 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej

Do dekoracji:

  • 150 g białej czekolady
  • kolorowe posypki

PRZYGOTOWANIE kruchych ciastek

Masło ucieraj z cukrem przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, miksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę i wymieszaj krótko mikserem. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schładzaj 1h.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C, z funkcją termoobieg. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawaj ciasteczka. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego ciasta delikatnie wbij wykałaczkę zawiniętą w folię aluminiową (dzięki temu nie przypali się w piekarniku). Ciastka piecz ok. 10-15 minut. Wystudzone zdejmuj z blaszki.

Dekoracja: Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przelej do rękaw cukierniczego. Na ciastkach wyciskaj paski białej czekolady. Każde ciastko posyp kolorową posypką.

Zobacz też: KRUCHE CIASTKA KORZENNE Z MARMOLADĄ

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!