Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą

Czas: 1 godzina
Ilość porcji: 8

SKŁADNIKI na babkę pistacjową 

  • 125 g margaryny Kasia
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 125 g drobnego cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g drobno posiekanych pistacji
  • otarta skórka z 1 cytryny

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 40 g posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE babki pistacjowej 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg - 160 stopni C). Foremkę keksową o wymiarach 18,5 cm x 9 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce ubij żółtka z cukrem, aż do otrzymania białej masy. Ubijając, dodawaj stopniowo stopioną i wystudzoną margarynę. W osobnej misce ubij białka z łyżką cukru. Ubitą pianę wmieszaj do masy. Gotową masę podziel na 2 części do jednej dodaj drobno posiekane pistacje, do drugiej masy dodaj skórkę z cytryny. Rozkładaj naprzemiennie obie masy do przygotowanej formy, a następnie kilkakrotnie przetnij całość wykałaczką, by otrzymać marmurkowy wzór. Piecz 45 minut lub do czasu, aż wetknięta w środek ciasta wykałaczka będzie czysta. Studź w formie 10 minut, a następnie wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną babkę polej roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posyp posiekanymi pistacjami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!