Ilość porcji: ok.20-23 oponki
Czas przygotowania: 30 minut
Dodatkowo:
Ser przeciśnij przez przez praskę. Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj twaróg, cukier, żółtka, sodę, spirytus, ocet i śmietanę. Wyrabiaj ciasto, aż połączy się w jednolitą kulę. Gotowe oprósz mąką i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1,5 cm.
Z ciasta wykrawaj szklanką kółka. Następnie na środku wykrój małą dziurkę kieliszkiem. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do 175 stopni C. Oponki smaż z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe układaj na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posyp cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.