Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Piernik z powidłami i marcepanem

Liczba porcji: ok. 15
Czas przygotowania:  1,5 h

SKŁADNIKI na piernik z powidłami i marcepanem

Ciasto:

  • 130 g margaryny Kasia
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej

Przełożenie:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • ok. 150 g masy marcepanowej

Polewa czekoladowa:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 120 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Zobacz też: PIERNIK Z KAWĄ I BAKALIAMI

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: W większym garnku roztop margarynę. Dodaj miód, powidła śliwkowe i przyprawę korzenną. Podgrzewaj na malutkim ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z palnika i odstaw do lekkiego wystudzenia.

Sodę rozpuść w mleku. Mąkę przesiej do margaryny z miodem. Wlej mleko z sodą, roztrzepane jajka i zmiksuj na gładkie ciasto. Masę wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki (12 x 25cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 °C z funkcją grzania góra - dół około 45 - 50 minut. Piernik studź na kratce. Po całkowitym wystudzeniu, piernik przekrój wzdłuż na trzy części. Marcepan zagnieć i rozwałkuj na wielkość piernika. Przełóż ciasto w następującej kolejności: piernikowy blat, cienka warstwa powideł, marcepan, cienka warstwa powideł, drugi blat piernikowy, gruba warstwa powideł i ostatni blat piernikowy. Na koniec lekko dociśnij.

Przełożony piernik polej polewą: do garnuszka wlej śmietanę i wrzuć połamaną czekoladę. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Gdy polewa będzie lekko wystudzona polej nią piernik i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!