Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sernik z pomarańczą

Ilość porcji: 12-16

Czas przygotowania: 2 h

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 75 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 800 g sera kremowego
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 laski wanilli

Pomarańcze w syropie:

  • 3 łyżki cukru
  • 125 ml wody
  • 2 pomarańcze

 

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C. Formę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i wyłóż dwoma kawałkami folii aluminiowej tak, by jej brzegi wystawały poza tortownicę. (Chodzi o to, że masa jest rzadka i nie powinna wypłynąć z tortownicy). Ciasteczka zmiel, wymieszaj z masłem i wyłóż nimi dno tortownicy.

Masa serowa:

Ser, cukier puder, jajka i wydrążone ziarna z laski wanilii zmiksuj do czasu, aż powstanie nam gładka masa. Na koniec dodaj mąkę, zmiksuj. Masę serową wylej na spód z ciasteczek. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Sernik piecz 15 minut w 170 stopniach C, następnie obniż temperaturę do 150 stopni C i piecz 1 h. Gotowy sernik studź na kratce. 

Z cukru i wody przygotuj syrop, zagotuj. Do syropu dodaj plastry pomarańczy, gotuj przez 10 minut. Następnie wystudź. Gotowe plastry pomarańczy wyłóż na wystudzony sernik.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!