Ilość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 2 h
Mięso wymieszaj w misce razem z drobno posiekaną cebulą. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dopraw solą, pieprzem i papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe mięso wstaw do lodówki na 1 h. Po tym czasie uformuj z masy mięsnej podłużne kotleciki.
Rozgrzej patelnię grillową. Nadziej każdy kotlecik na wykałaczkę. Układaj mięso na rozgrzanej patelni. Co jakiś czas obracaj kotleciki. Gotowe powinny być zwarte i mocno zrumienione.
Tzatziki: Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na cienkich oczkach. Dopraw ogórki solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt. Wymieszaj. Gotowy sos odstaw min. na godzinę do lodówki.
Cevapcici podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.