Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Do podania:
Obrane, ugotowane w osolonej wodzie, odcedzone ziemniaki rozgnieć praską. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śliwki umyj i usuń pestki tak, aby połówki nadal pozostały złączone. Do środka wsyp szczyptę cynamonu i trochę cukru. Jeśli śliwki są słodkie możesz pominąć cukier.
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajko i ziemniaki. Zagnieć w jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić dosyp więcej mąki. Im mniej mąki, tym knedle będą delikatniejsze.
Dłonie oprósz mąką i formuj kulki wielkości większej śliwki. Spłaszcz kulę na dłoni tworząc placuszek, umieść na środku śliwkę i uformuj kulkę. Odkładaj na oprószoną mąką stolnicę.
W większym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć knedle i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij kluski łyżką cedzakową. Podawaj z roztopionym masłem i posypane cukrem oraz cynamonem.