Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Szaszłyki z krewetek koktajlowych z sałatką z fety i arbuza

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 2 garści roszponki
  • 400 g arbuza
  • 1 łyżka soku z cytryny

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny
  • - 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie

Odetnij główki krewetek, obierz skorupki, zostawiając ogon. Usuń czarną żyłkę z zewnętrznego łuku krewetki, delikatnie nacinając małym, ostrym nożem wzdłuż wygięcia i podważając ją czubkiem noża. Oczyszczone krewetki wrzuć do miski dodaj marynatę i odstaw całość na 20 minut.

Marynata: Wszystkie składniki marynaty wrzuć do malaksera i zblenduj na gładko. Po tym czasie zamarynowane krewetki nadziej na wykałaczki i nałóż na grill lub włóż do piekarnika. Smaż z każdej strony 3-4 minuty. 

Sałatka: Z arbuza usuń pestki, pokrój na małą kostkę. Dodaj pokrojony ser feta oraz roszponkę. Polej sokiem z cytryny i posyp szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podawaj z gotowymi szaszłykami z krewetek.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO