Liczba porcji: 1,5 h
Warstwa mięsna
Warstwa ziemniaczana
Dodatkowo
Warstwa mięsna: Cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę zeszklij na gorącym oleju. Wrzuć mięso, podsmaż. Następnie dodaj startą marchewkę, groszek, koncentrat pomidorowy wymieszany z 125 ml wody. Gotuj całość pod przykryciem do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Warstwa ziemniaczana: Obrane i ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub zblenduj dodaj przeciśnięty czosnek wraz z masłem i mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Puree ziemniaczane wyłożyć na mięso. Jajko roztrzep i posmaruj wierzch zapiekanki. Zapiekaj 20 minut w temp. 180 C.