Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kurczak po prowansalsku

SKŁADNIKI

• 4 ćwiartki z kurczaka Sztuka Mięsa
• 1 marchewka
• 1 korzeń pietruszki
• 1 mały seler
• 6 ziaren ziela angielskiego Bolinero
• 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich Bolinero
• 100 ml białego wina wytrawnego lub 100 ml octu winnego
• 250 ml wody
• 2 szt. suszonych pomidorów
• 250 ml śmietany ukwaszonej 18% Miletto
• 2 łyżki oleju do smażenia Ollineo
• sól
• pieprz mielony Bolinero

opcjonalnie:

• 1 łyżeczka mąki pszennej, kukurydzianej lub innej bezglutenowej (do zagęszczenia sosu)

PRZYGOTOWANIE

Każdy kawałek kurczaka myjemy, kroimy na pół (oddzielając pałkę i podudzie) i solimy. W miseczce przygotowujemy marynatę: wino lub ocet mieszamy ze 125 ml wody i zielem angielskim. Kurczaka obkładamy pokrojonymi w plastry: marchewką, pietruszką i selerem, zalewamy marynatą i odstawiamy na minimum 20 minut (można na całą noc). Następnie odlewamy marynatę, a warzywa i mięso obsmażamy z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Po chwili dodajemy resztę wody z ziołami prowansalskimi i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.

Całość dusimy przez około 10 minut, a pod koniec dodajemy mąkę oraz śmietanę, dobrze mieszamy, doprawiamy pieprzem i gotowe!

Danie możemy podawać z ziemniakami, kaszą, surówką lub pieczywem.

Przepis przygotowany przez SZEFową kuchni
EWĘ MAJCHRZAK
z restauracji POLONIA
w łowiczu, ul. Stary Rynek 4