Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Grillowane szparagi w szynce długodojrzewające

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min.

 

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 opakowania prosciutto crudo Premieur
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione pieczywo

Wykonanie:

Szparagi umyj pod bieżącą wodą. Odłam twarde, jasne końce  (same się złamią we właściwym miejscu) wyrzuć. Szparagi wysmaruj oliwą i zawiń na nich ciasno paski szynki długodojrzewającej. Układaj na rozgrzanym grillu. Grilluj z obu stron ok. 6 - 7 minut. Szynka powinna się zrumienić, jednak szparagi powinny nadal pozostać chrupiące. Szparagi przełóż na talerz, oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą  i posyp tartym parmezanem. Posyp listkami  świeżej bazylii i podawaj na ciepło z chrupiącym pieczywem.

SMACZNEGO!