Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 50 min

 

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych, pasków, pokrojonych na 7 cm kawałki
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanego imbiru

Wykonanie:

W miseczce wymieszaj sos sojowy, wino, olej i posiekany imbir. Odstaw. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj do niego cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści i nabierze głęboko karmelowego koloru. Dodaj żeberka i dobrze wymieszaj, tak, by karmel dokładnie oblepił mięso. Smaż 3-4 minuty. Dodaj wymieszany sos i wymieszaj. Wlej wodę, tyle, by jedynie przykryła żeberka. Zagotuj i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj mięso przez 25-30 minut. Następnie odkryj patelnię i zwiększ ogień. Gotuj często mieszając tak, by sos się zredukował i dobrze obkleił mięso. Żeberka podawaj z ulubioną sałatką.

SMACZNEGO!