Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Czekolady sernik z owocowym musem

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 2 h

 

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 530 g słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka)
  • 100 g czekolady gorzkiej 70% (u mnie Callebaut)
  • 100 g czekolady mlecznej (u mnie Callebaut)
  • 5 jajek
  • 70 g cukru 
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g mleka
  • 50 g oleju roślinnego
  • 10 g ciemnego kakao

Mus z owoców leśnych:

  • 530 g puree z owoców leśnych
  • 18 g żelatyny
  • 90 g zimnej wody
  • 250 g serka mascarpone  
  • 120 g – 150 g cukru*
  • 300 g śmietanki 36% tł.

Przygotowanie:

Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Masa serowa: Piekarnik nagrzej do 150 stopni C, funkcja grzania góra-dół bez termoobiegu. Połowę mleka skondesowanego podgrzej niemal do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i mlekiem zalej posiekane na mniejsze kawałki czekolady. Odczekaj chwilę i wymieszaj całość rózgą kuchenną na gładką polewę. Wlej pozostałe mleko i wymieszaj. 

Twaróg umieść w misie miksera. Dodaj jajka, cukier, kakao, skrobię i zmiksuj do połączenia na średnich obrotach miksera. Wlej polewę czekoladową, olej i mleko. Zmiksuj do połączenia. Masa serowa będzie rzadka. Wystarczy umieścić składniki w naczyniu i zmiksować na średnich obrotach do połączenia. Prostokątną blaszkę o wymiarach: 24 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę serową, wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku przez 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz ok. 80 min. Studź w uchylonym piekarniku przez 15 minut. Następnie wyjmij na kratkę i odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Mus z owoców leśnych: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Połowę puree przelej do garnuszka, dodaj 120 g cukru i podgrzej niemal do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wlej pozostałe puree i wymieszaj. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Dodaj zimny serek mascarpone i zblenduj. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Baza owocowa powinna delikatnie zgęstnieć, ale nie stężeć! Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z bazą z owoców leśnych – najlepiej rózgą kuchenną. Mus wylej na sernik, wyrównaj powierzchnię potrząsając formą i wstaw do lodówki na ok. 6 godzin do stężenia musu. Najlepiej na całą noc. 

SMACZNEGO!