Mąka ryżowa – niezastąpiony składnik diety bezglutenowej.
Mąka ryżowa to nic innego jak zmielone na drobny proszek ziarna ryżu. Można ją uzyskać z łuskanych ziaren białego ryżu lub pełnych ziaren brązowego. Charakteryzuje ją neutralny smak i aromat, dzięki czemu wykorzystuje się ją w kuchni na bardzo wiele różnych sposobów, zarówno do słodkich wypieków, jak i w daniach wytrawnych. Swoją sławę zyskała jednak jako fantastyczny zamiennik białej mąki pszennej – idealna dla osób z nadwrażliwością na gluten lub celiakią.
Mąka ryżowa znana jest ludzkości od tysiącleci. Jej walory jako pierwsi odkryli Chińczycy, którzy zaczęli uprawiać ryż już w okresie neolitu w dolinie rzeki Jangcy. Stamtąd roślina ta szybko rozprzestrzeniła się na inne części kontynentu, głównie do Indii i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Do Europy mąka ryżowa przywędrowała za pośrednictwem szlaków handlowych, ale początkowo nie zrobiła tu zawrotnej kariery. Używano jej przede wszystkim jako zagęszczacza do zup i sosów, choć z czasem dosyć dobrze przyjęła się jako zamiennik mąki pszennej w krajach śródziemnomorskich. Tak naprawdę dopiero niedawno odkryliśmy jej fantastyczne właściwości, nie tylko kulinarne, ale i prozdrowotne. Mąka ryżowa to bowiem bogactwo witamin, minerałów i innych ważnych składników odżywczych.
Dziś ryż stanowi jedną z najważniejszych roślin uprawnych na świecie i codziennie spożywają go miliardy ludzi. W Chinach mąka ryżowa to podstawowy składnik do wyrobu pierożków, klusek, makaronów, sajgonek. W Iranie używa się jej do przyrządzenia tradycyjnego deseru - puddingu zwanego fereni. W Indiach niezwykle popularne są naleśniki dosa, z ciasta z mąki ryżowej i pikantnym farszem, a także ciasteczka idlis i ladoo. Z kolei w krajach Azji Południowo-Wschodniej jednym z najchętniej spożywanych deserów jest pudding kokosowy na mące ryżowej.
Mąka ryżowa to bogactwo wielu składników odżywczych, w tym wielu ważnych dla nas witamin i minerałów, a przy tym dobre źródło błonnika pokarmowego i węglowodanów. Dlaczego warto ją włączyć do swojej diety?
· Jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna - gdy ją spożywamy, organizm wchłania więcej ważnych składników odżywczych.
· Zawiera sporo błonnika pokarmowego, a to oznacza, że pomoże zwalczać zaparcia, a także stymuluje rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Zaleca się ją na przykład po odbytej kuracji antybiotykowej.
Mąka ryżowa fantastycznie sprawdza się w przypadku wszelakich dań kuchni azjatyckich, ale można ją również z powodzeniem używać do przyrządzania potraw typowo europejskich. Jej neutralny smak sprawia, że jest to dosyć uniwersalny składnik kulinarny i świetny zamiennik mąki pszennej. Można ją wykorzystać do wypieku chleba bezglutenowego, babeczek, ciast, ciastek i naleśników. Mąka ryżowa nadaje się także na delikatne ciasto na pierogi, które można nadziewać dowolnymi składnikami. Czasem stosuje się ją jako panierkę do smażonego kurczaka, ryby lub tofu. Można z niej wyczarować pyszny pudding lub użyć jej jako zagęszczacza do zupy, gulaszu lub sosu. Pamiętajmy jednak, że z powodu braku glutenu, nie klei się ona tak dobrze jak mąka pszenna. Dla lepszej kleistości można zwiększyć ilość jajek w przepisie lub użyć namoczonego zmielonego siemienia lnianego.
Tak! To całkowicie bezpieczny produkt i z pewnością nie zaszkodzi kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Jedyny wyjątek stanowią tu panie, które zmagają się z cukrzycą ciążową. Mąka ryżowa wykazuje dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc przy cukrzycy, powinniśmy spożywać ją z umiarem i zawsze łączyć ją z produktami o niskiej zawartości węglowodanów.