Zupy niemal od zawsze gościły na polskich stołach i stanowiły jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Na co dzień najczęściej wybieramy doskonałe tradycyjne polskie buliony oparte o domowy sposób przygotowywania, jednak coraz częściej sięgamy również po zupy i kremy nawet z najdalszych zakątków świata. Sprawdź, jak przygotować potrawę w sposób tradycyjny i wybierz najlepszy przepis na zupy domowe dla siebie!
Dania kuchni polskiej, w tym tradycyjne zupy, takie jak rosół z kury, zupa pomidorowa, żurek, grochówka, zupa gulaszowa, flaki czy barszcz wigilijny to prawdziwe klasyki, które znane są nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Jednak żadna restauracyjna zupa, nie może równać się domowej, która zazwyczaj została przekazana z pokolenia na pokolenie.
Jedną z propozycji opartą na przepisie przekazywanym z pokolenia na pokolenie jest pyszna zupa ziemniaczana pełna polskiego smaku i aromatu. Jej podstawą jest bulion warzywny lub wywar z kurczaka, a mięsny i podkręcający smak dodatek stanowi boczek, ser cheddar, cebulka, czosnek i tymianek. Można również dla podbicia smaku i nadania koloru dodać zmiksowaną cukinię. Taka kompozycja to nie tylko danie syte i pełne smaku, ale też rozgrzewające i mocno zakorzenione w polskiej tradycji. W niektórych regionach Polski nazywana jest zalewajką.
Kolejna z doskonałych i smacznych propozycji przygotowania zup to potrawa, która często znajduje się na polskich stołach przy okazji różnych świąt. Najpopularniejszą z nich, która kojarzy się z tą zupą, jest śniadanie wielkanocne. Mowa oczywiście o żurku lub barszczu białym. W różnych zakątkach kraju podawany jest on na rozmaite sposoby, jednak prawdziwie tradycyjny, aromatyczny i najlepszy przepis to barszcz biały z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami. Zarówno żur, jak i barszczy biały jest mięsny, dlatego nieodłącznym składnikiem obu propozycji jest zawsze kiełbasa.
Z innym niezwykle ważnym świętem wiąże się natomiast przepis na zupę grzybową. To niezwykle aromatyczne danie bożonarodzeniowe w swym przepisie wykorzystuje bulion warzywny i najlepszej jakości grzyby, dzięki czemu zachwyci się nią każdy smakosz. Zupa grzybowa stanowi doskonałą propozycję zarówno na obiad, jak i kolację.
Zupa krem to doskonała alternatywa dla zup tradycyjnych. Jest nie tylko smaczną propozycją na obiad, ale stanowi też sprawdzony kulinarny i aromatyczny sposób na sycącą kolację. Doskonałym uzupełnieniem kremów z dyni, batatów, pomidorów, brokułów i innych ulubionych warzyw będzie kompozycja zdrowych prażonych ziaren, groszek ptysiowy lub świeża grzanka.
Kluczem do doskonale przyrządzonej dyni jest jej doprawienie. Wówczas wydobyć można z tego warzywa aromaty niepowtarzalne, pozostają w pamięci na długo. Przepis na zupę krem z dyni na ostro to propozycja, która rozgrzeje i podbije gusta nawet tych, którzy dotąd nie uznawali dyni za jedno z ulubionych warzyw.
Doskonałym pomysłem na zupę krem są również przepisy na bazie warzyw pieczonych. Zachowują one zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż wersje oparte na składnikach gotowanych w wodzie lub smażonych. Dzięki temu finalna potrawa jest nie tylko o wiele smaczniejsza i zdrowsza, ale pozwala też zachować maksimum aromatu charakterystycznego dla własnoręcznie dobranych składników. Ciekawym pomysłem na taką zupę może być krem z pieczonych pomidorów z prażoną ciecierzycą. Należy jednak uważać, aby krem nie przybrał postaci wywaru, ponieważ będzie zbyt rzadki.
Niebanalną w smaku zupą krem o wielu wartościowych składnikach i doskonałej konsystencji jest krem z białych warzyw. Aby go przygotować, użyć można ulubionych warzyw charakteryzujących się białym lub kremowym kolorem. Może to być pietruszka, kalafior, cebula, czosnek, rzepa, topinambur i wiele innych, na które tylko mamy ochotę.
Aby krem z białych warzyw stał się jeszcze bardziej wykwintny, a sposób jego prezentacji zachwycił zarówno domowników, jak i gości, dobrym sposobem jest dodanie do kremu chipsu z gruszki i odrobiny prażonych pestek dyni lub słonecznika. Doskonale uzupełnią one wielowarzywną propozycję i nieco przełamią warzywne smaki.
Wśród sycących i pożywnych, a zarazem zdrowych zup w wersji wege znajduje się mnóstwo propozycji, mających charakter orientalny, sezonowy (w tym wiosenny i letni) oraz ekspresowy w przygotowaniu. Dla miłośników kuchni wege idealnym daniem będzie również wspomniana wcześniej zupa krem z dyni, francuska cebulowa czy andaluzyjskie gazpacho, które ma swoich zwolenników niemal na całym świecie.
Wśród zup mających wyraźnie orientalny charakter, warto zwrócić uwagę na krem z soczewicy i batatów z dodatkiem mleka kokosowego. Jest to opcja znacznie odbiegająca smakowo od polskich propozycji, jednak wcale nie mniej smaczna. To ciekawy pomysł na spotkania ze znajomymi lub nietypową przekąskę w gronie najbliższych.
Doskonałym w smaku pomysłem na posiłek wege może być również krem z ziemniaków z dodatkiem, który może zaskoczyć niejedną osobę zarówno formą wykonania, jak i świetnym smakiem. Chipsy z obierków, choć początkowo mogą wydawać się dziwnym pomysłem, zdecydowanie zyskują przy bliższym kulinarnym poznaniu. Są także sposobem na wykorzystanie pozostałości po przygotowaniu właściwego kremu.
Nietypowym połączeniem może charakteryzować się również wersja kremu z buraków z dodatkiem mleka kokosowego. To nieoczywiste na pierwszy rzut oka połączenie smakowe stanowi doskonały i zgrany i duet, który z pewnością na stałe zagości w domowym menu.