Nasiona chia — super food w Twoim domu
Drobniutkie ciemne kuleczki, które wyglądem do złudzenia przypominają ziarna maku, to chia, która często nazywana jest także szałwią hiszpańską. Wysoka zawartość błonnika oraz białka, a także przeciwutleniacze zadbają o prawidłowe funkcjonowanie Twojego organizmu. Sprawdź, jak przygotować nasiona chia przed zjedzeniem i sprawdź, co jeszcze warto o niej wiedzieć.
Sprawdź, na co pomagają nasiona chia i dlaczego warto uzupełnić nimi swoją dietę. Czy wiesz, do czego możesz je wykorzystać? Poznaj ich właściwości.
Nasiona chia charakteryzują się owalnym kształtem, średnicą ok. 2 mm oraz biało-szarymi plamkami. Jest to owoc Salvi hispanica, którą hoduje się w środkowym i południowym Meksyku. Chia może również być owocem pokrewnej rośliny — Silva columbariae, która uprawiana jest w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych oraz w Meksyku.
Dziś szałwię hiszpańską można kupić niemal w każdym supermarkecie. Pakowana jest ona w woreczki o niewielkiej pojemności. Zastosowanie nasion chia jest bardzo szerokie, ale najpierw skupimy się na jej wartościach odżywczych.
Czy wiesz, że 100 gramów nasion chia odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu na błonnik u dorosłego człowieka? Tak! Chia to największe źródło błonnika i z powodzeniem możesz nią zastąpić inne produkty spożywcze. Ponadto w każdej porcji czarnych nasionek znajduje się również białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3. A więc chia to nie tylko ważne źródło błonnika, ale też najzdrowszego tłuszczu!
Szałwia hiszpańska to także bogate źródło antyoksydantów i polifenoli. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywana także przez osoby chore na celiakię oraz te z nietolerancją lub alergią na ten składnik.
Oczywiście, pomimo dużej zawartości ważnych składników, nie można przesadzać w spożywaniu nasionek chia. Zalecana dzienna dawka nie powinna przekraczać dwóch łyżek stołowych (ok. 15 gramów) nasionek.
Najczęściej nasiona szałwii hiszpańskiej są dodawane do deserów i jogurtów, jednak jak się okazuje, nie zawsze takie połączenie jest zgodne z europejskim prawem. Na szczęście są od tego przepisu wyjątki. Nasiona chia mogą być dodatkiem do jogurtów, jeśli są zapakowane w oddzielnym woreczku foliowym.
Dotyczy to głównie sprzedaż produktów spożywczych w supermarketach. W takich sytuacjach produkt jest zaliczany do śniadaniowych przetworów zbożowych.
Prawidłowe przygotowanie nasion polega na zalaniu ich kilkanaście minut przed spożyciem ciepłym mlekiem lub wodą. W tym czasie nasionka spęcznieją i wytworzą specyficzny klej. Następnie możesz je dodać do ulubionej sałatki, ciasta drożdżowego, jogurtu lub deseru. A Ty, z czym dziś połączysz ulubione nasiona chia?
Spożywanie chia jako dodatku do sałatek, pieczywa oraz soków w ilości kilku łyżeczek dziennie nie zaszkodzi kobietom w ciąży ani też mamom, które karmią piersią. Bez obaw możesz stosować ten dodatek do ulubionych potraw. Pamiętaj jednak, że zbyt duża ilość tego owocu w diecie, może upośledzić jelita i zaburzyć wchłanianie wielu składników odżywczych. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym. Nasiona chia to super foods, ale nie ma co oczekiwać cudów i należy zachować umiar w ich spożywaniu, podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych. Obecnie jedyne przeciwskazanie do spożywania nasion szałwii hiszpańskiej to podejrzenie lub zdiagnozowanie raka prostaty, jednak ten problem kobiet nie dotyczy.