Olej lniany – zdrowie zamknięte w złocistym płynie!
Olej lniany wyróżnia długa historia stosowania, sięgająca tysięcy lat wstecz. Uważa się, że len (Linum usitatissimum), z którego pozyskuje się ten olej, pochodzi ze wschodniego regionu Morza Śródziemnego i był jedną z pierwszych roślin uprawianych przez ludzi zarówno ze względu na nasiona, jak i włókna. Wspominają o nim liczne teksty starożytne cywilizacji Egiptu, Grecji i Rzymu, uznając go za fantastyczne źródło pożywienia oraz remedium na choroby skóry, a w szczególności środek wspomagający gojenie się ran. Od wieków używano go także do produkcji farb i lakierów. Wszystko to sprawia, że len stał się jedną z najważniejszych roślin uprawnych w historii ludzkości.
Olej lniany jest naprawdę wyjątkowy, nie dziwi więc, że stał się jednym z najczęściej polecanych przez dietetyków produktów naturalnych. Proces jego produkcji opera się na tłoczeniu na zimno, bez wykorzystania wysokiej temperatury i rozpuszczalników chemicznych, dzięki czemu zachowuje on swoje drogocenne składniki odżywcze i wyjątkowy smak. Co sprawia, że warto po niego sięgnąć?
W ostatnich czasach olej lniany zyskał uznanie ze względu na swoje niesamowite korzyści prozdrowotne. Pomimo długiej historii stosowania, współczesne badania naukowe wciąż odkrywają nowe i ekscytujące właściwości tego wszechstronnego oleju, a wśród nich warto zwrócić uwagę na:
Olej lniany ma łagodny i lekko orzechowy smak. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosów, dipów czy wszelkiego rodzaju smarowideł do chleba. Można go także spożywać prosto z łyżki, jako suplement diety. Ze względu na niski punkt dymienia, nie zaleca się go do smażenia i gotowania. Pod wpływem wysokiej temperatury utraciłby swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Należy także pamiętać, by przechowywać go w lodówce, gdyż wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że ulega on szybkiemu utlenianiu się i jełczeniu. Olej lniany może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Szukasz pomysłu na pyszną i zdrową pastę kanapkową z olejem lnianym? Zerknij koniecznie na nasz przepis!