Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Grillowane kofty z grilla - jak je przygotować?

Kofty to pyszne danie kuchni bliskowschodniej, które świetnie sprawdza się na grillu. Można je przygotować w formie kulek lub szaszłyków, są łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne. Dowiedz się, jakie mięso będzie do nich pasowało najlepiej i poznaj nasze ulubione przepisy!

Jakie mięso wybrać na kofty? 

Kofty można przygotowywać z różnych rodzajów mięsa, w zależności od Twoich preferencji, wyboru Twoich gości, a także dostępności poszczególnych mięs. Możesz je także przygotować w wersji wegetariańskiej - chociaż nie będą to już tradycyjne kofty. 

Jagnięcina

Jagnięcina jest tradycyjnym wyborem w wielu kuchniach Bliskiego Wschodu i śródziemnomorskich. Jest delikatna, ale ma specyficzny smak, do którego pasują przyprawy bliskiego wschodu tj. kumin, pieprz.

Wołowina

Wołowina jest popularnym wyborem na kofty, zwłaszcza w kuchni tureckiej i bałkańskiej. Jest bardziej dostępna i jej smak nie jest tak charakterystyczny, posmakuje większej ilości gości. 

Drobiowe

Mięso z kurczaka lub indyka to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych koft, idealna dla osób, które unikają czerwonego mięsa. Jest również niskokaloryczna i zdrowa - bardziej będzie pasowała obom, które są na diecie. Kofty z mięsa drobiowego mogą być wzbogacone skórką z cytryny, miętą, kolendrą, kminem i czosnkiem - nie będą tak intensywne jak te z jagnięciny, czy wołowiny, ale zyskają orientalny smak. 

Wieprzowina

Nie jest używana tradycyjnie, ale za to jest bardzo dostępna na naszym europejskim rynku. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem, ale można ją doprawić charakterystycznymi przyprawami i nadal będzie to kofta. 

Mieszanka mięs

Często kofty są przygotowywane z mieszanki różnych mięs, na przykład wołowiny i jagnięciny. Dzięki temu jagnięcina nie jest tak intensywna, mięso ma lżejszą konsystencję i będzie bardziej uniwersalna - posmakuje większej ilości gości.

Wegetariańskie/Wegańskie zamienniki

Dla osób niejedzących mięsa, kofty można przygotować z roślinnych zamienników, takich jak ciecierzyca, soczewica czy tofu. Dodatek przypraw i ziół sprawia, że są one również aromatyczne i bardzo dobre! Wegetariańskie kofty z ciecierzycy mogą zyskać smak dzięki dodatkowi cebuli, czosnku, natki pietruszki, kminu, kolendry.

Najlepsze przepisy na kofty 

Poznaj kilka przepisów na kofty z grilla, które podbiją serca Twoich gości w sezonie grillowym. Jeśli znudziły Ci się już klasyczne kiełbasy, kaszanki i karkówki z grilla - wypróbuj czegoś nowego! 

Klasyczne kofty z jagnięciny

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone z jagnięciny, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kmin, kolendrę, cynamon, sól i pieprz.
  2. Formuj z masy mięsnej podłużne kulki lub wałki, a następnie nabijaj je na patyczki do szaszłyków.
  3. Grilluj kofty na średnim ogniu przez około 8-10 minut, obracając je co jakiś czas, aż będą równomiernie upieczone i złociste.
  4. Podawaj z jogurtem greckim, sałatką lub chlebem pita.

Kofty z kurczaka z miętą i cytryną

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki świeżej mięty, posiekanej
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z kurczaka, cebulę, czosnek, skórkę z cytryny, miętę, kolendrę, kmin, sól i pieprz.
  2. Formuj z masy mięsnej podłużne kulki lub wałki, a następnie nabijaj je na patyczki.
  3. Grilluj kofty na średnim ogniu przez około 6-8 minut, obracając je co jakiś czas, aż będą równomiernie upieczone i soczyste.
  4. Podawaj z sosem tzatziki i chlebem pita.

Kofty z wołowiny z papryką i kuminem

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 mała czerwona papryka, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę, paprykę, czosnek, natkę pietruszki, kmin, kolendrę, paprykę, sól i pieprz.
  2. Formuj z masy mięsnej podłużne kulki lub wałki, a następnie nabijaj je na szaszłyki.
  3. Grilluj kofty na średnim ogniu przez około 8-10 minut, obracaj je, aby upiekły się równomiernie.
  4. Podawaj z hummusem, sałatką i chlebem pita.

Wegetariańskie kofty z ciecierzycy

Składniki:

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki, odsączone)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub zwykłej)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj ciecierzycę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki, kmin, kolendrę, paprykę, sól, pieprz i mąkę z ciecierzycy, aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Formuj z masy podłużne kulki lub wałki, a następnie nabijaj je na patyki do szaszłyków.
  3. Grilluj kofty na średnim ogniu przez około 6-8 minut, obracając je co jakiś czas.
  4. Podawaj z sosem tahini, sałatką i chlebem pita.

Wypróbuj któryś z tych przepisów i zachwyć swoich gości! Zarówno wielbicieli klasycznych smaków, którym posmakuj kofty jagnięce, jak i tych, którzy wybierają lekkie mięso drobiowe, a nawet wegetarian! Przy Twoim stole na grillowej imprezie teraz każdy znajdzie coś dla siebie.