Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Grillowany arbuz - idealna przystawka na grill. Jak przygotować ten owoc?

Grillowanie kojarzy się głównie z kawałkami mięsa, warzywami, ewentualnie serem. Ale czy kiedykolwiek pomyśleliście o tym, aby wrzucić na ruszt plaster arbuza? Grillowany arbuz to nietypowa przekąska, niekoniecznie deser, która zaskoczy Was swoim wyjątkowym smakiem.  Jak grillować arbuza, aby był soczysty i pełen smaku, oraz jakie dodatki najlepiej podkreślą jego wyjątkowy charakter?

Jak wybrać dobrego arbuza do grillowania?

Najważniejsze jest, aby arbuz był ciężki i dosyć spory, aby miał w sobie dużo wody - taki arbuz będzie soczysty i będzie miał mnóstwo smaku. Kolejnym ważnym elementem jest sprawdzenie "pola" - jasnego, kremowego miejsca na spodzie arbuza, gdzie leżał na ziemi. Im ciemniejsze pole, tym arbuz jest bardziej dojrzały i słodszy.

Dobrą metodą jest też lekkie stukanie w arbuza. Dojrzały arbuz wydaje głuchy, pusty dźwięk. Jeśli dźwięk jest bardziej stłumiony, arbuz może być niedojrzały lub przejrzały - nie sprawdzi się na grillu. Unikaj arbuzów z miękkimi miejscami, nacięciami czy plamami, które mogą być oznaką gnicia lub obicia. Szukaj owoców o ciemnym, zielonym kolorze z wyraźnymi paskami. Kupuj arbuzy w sezonie, czyli od późnej wiosny do końca lata, kiedy są najbardziej dojrzałe i najsłodsze. 

Dodatki do grillowanego arbuza

Grillowany arbuz sam w sobie jest pyszny, ale można go jeszcze bardziej wzbogacić, dodając różnorodne dodatki. 

  1. Ser:

    • Słona feta doskonale kontrastuje z naturalną słodyczą arbuza.
    • Delikatny i kremowy kozi ser dodaje grillowanemu arbuzowi wyrafinowanego smaku.
    • Grillowany ser halloumi świetnie komponuje się z arbuzem, tworząc połączenie smaków słodkiego i słonego.
  2. Zioła:

    •  Świeża mięta dodaje orzeźwiającego aromatu.
    • Bazylia dodaje lekko pikantnego, ziołowego akcentu.
    • Świeża kolendra wprowadza egzotyczny, cytrusowy smak.
  3. Orzechy i nasiona:

    • Orzechy włoskie dodają chrupkości i dodatkowego smaku.
    • Słodkie i lekko słone pistacje doskonale komponują się z grillowanym arbuzem.
    • Nasiona słonecznika dodają delikatnej chrupkości i są świetnym źródłem białka.
  4. Przyprawy:

    • Delikatnie posypany arbuz solą morską wzmacnia jego naturalny smak.
    • Świeżo mielony pieprz dodaje ostrości.
    • Chili w proszku nadaje grillowanemu arbuzowi pikantnego akcentu.

Pamiętaj, że ze smakami możesz eksperymentować! Spróbuj wykorzystać rożne owoce i warzywa, które świetnie połączą się z arbuzem. Możesz dodać rukolę, której lekko ostry, orzechowy posmak nada mu bardziej zdecydowanego smaku. Możesz również przyrządzić szaszłyki na bazie arbuza, z ananasem, kurczakiem, czy krewetkami! Pamiętaj, że gotowanie i grillowanie to zabawa, a nie sztywne zasady!

1. Klasyczny grillowany arbuz

Składniki:

  • 1 duży arbuz, pokrojony w grube plastry (ok. 2-3 cm)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój arbuza w grube plastry, usuń nasiona.
  2. Posmaruj każdą stronę plastrów arbuza oliwą z oliwek. Oprósz solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  3. Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Grilluj plastry arbuza przez 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się charakterystyczne grillowe paski.
  4. Podawaj od razu, samodzielnie lub jako dodatek do sałatek.

2. Grillowany arbuz z fetą i miętą

Składniki:

  • 1 duży arbuz, pokrojony w grube plastry
  • Oliwa z oliwek
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • Świeża mięta, posiekana
  • Sok z 1 limonki
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój arbuza w grube plastry i usuń z niego nasiona.
  2. Posmaruj każdą stronę arbuza oliwą z oliwek, posyp pieprzem i solą.
  3. Rozgrzej grill i grilluj arbuza aż pojawią się na nim charakterystyczne paski, odbicia od rusztu.
  4. Przełóż grillowany arbuz na talerz, posyp pokruszoną fetą i posiekaną miętą. Skrop sokiem z limonki przed podaniem.

3. Grillowany arbuz z balsamiczną glazurą

Składniki:

  • 1 duży arbuz, pokrojony w grube plastry (ok. 2-3 cm)
  • Oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój arbuza w grube plastry, usuń nasiona.
  2. W małym garnku lub na patelni podgrzewaj ocet balsamiczny z miodem na średnim ogniu, mieszając, aż glazura zgęstnieje (ok. 5-7 minut). Odstaw do ostygnięcia.
  3. Posmaruj każdą stronę plastrów arbuza przygotowaną marynatą.
  4. Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury i grilluj do uzyskania pożądanego efektu.
  5. Przełóż grillowany arbuz na talerz i skrop balsamiczną glazurą przed podaniem.

4. Grillowany arbuz z kozim serem i orzechami

Składniki:

  • 1 duży arbuz, pokrojony w grube plastry 
  • Oliwa z oliwek
  • 100 g sera koziego, pokruszonego
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • Świeża bazylia, posiekana
  • Miód
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój arbuza w grube plastry, usuń nasiona.
  2. Posmaruj każdą stronę plastrów arbuza oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz.
  3. Rozgrzej grill i grilluj plastry arbuza przez 2-3 minuty z każdej stron.
  4. Przełóż grillowany arbuz na talerz, posyp pokruszonym kozim serem, posiekanymi orzechami i świeżą bazylią. Skrop miodem przed podaniem.

5. Grillowany arbuz z chilli i limonką

Składniki:

  • 1 duży arbuz, pokrojony w grube plastry 
  • Oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • Sok z 1 limonki
  • Sól morska
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Świeża kolendra, posiekana

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój arbuza w grube plastry, usuń nasiona.
  2. Posmaruj każdą stronę plastrów arbuza oliwą z oliwek. Wymieszaj sól morską, pieprz i chilli, a następnie posyp nimi arbuza. 
  3. Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Grilluj, aż pojawią się charakterystyczne grillowe paski.
  4. Przełóż grillowany arbuz na talerz, skrop sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą przed podaniem.

Te przepisy na grillowanego arbuza to różnorodne smaki i dodatki, które z pewnością wzbogacą Twoje letnie grillowanie. Spróbuj naszych przepisów, a na pewno przypadną do gustu Tobie i Twoim gościom!