Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kuchnia tajska

Kuchnia tajska – przepisy kulinarne

Pikantna, kolorowa i aromatyczna – kuchnia tajska nie tylko syci, ale też rozbudza zmysły. Chociaż jej postawę stanowią ryż oraz makaron, nie zaznasz w niej nudy. Dzięki ciekawym dodatkom jak np. mleko kokosowe, świeży imbir, sok z limonki czy trawa cytrynowa dobrze znane składniki takie jak kurczak, warzywa czy owoce morza zyskują zupełnie nowy smak. Sprawdź, jak przygotować tajskie dania i wyrusz z nami w kulinarną podróż do Tajlandii!

Tajskie zupy – przepisy jak z tradycyjnej restauracji

Dania tajskie kojarzą Ci się tylko z klasycznym pad thai? Ten smażony makaron z orzeszkami ziemnymi, kiełkami, dymką oraz sosem rybnym i cukrem palmowym jest kulinarną wizytówką Tajlandii. Kraj ten ma jednak do zaoferowania jeszcze wiele innych tradycyjnych smakołyków. Jeśli chcesz poznać najpopularniejsze dania tajskie, nie możesz zapomnieć o zupach, np. tom yum z trawą cytrynową i chili, tom kha gai z mlekiem kokosowym czy tom yam thale z krewetkami. Sprawdź, jak szybko i łatwo przyrządzić orientalną zupę oraz pikanrny krem z dyni. Przekonaj się, że zwykły z pozoru zestaw składników odpowiednio doprawiony, m.in. dodatkiem ziół, przeniesie Cię do odległej Azji!

Orientalna zupa z krewetkami

Chcesz szybko przenieść się do Tajlandii? Przyrządź orientalną zupę z krewetkami według naszego pomysłu. To jedno z najbardziej klasycznych i najczęściej przygotowywanych dań w tej części Azji. Przygotuj krewetki, mleko kokosowe, a także czosnek, świeży, imbir oraz kurkumę. To niezastąpione dodatki w tajskich recepturach. Dla uzyskania charakterystycznego smaku koniecznie wykorzystaj limonkę. Przyda Ci się zarówno jej skórka, jak i sok.

Zupa krem z dyni na ostro

Wolisz zupę w wersji wegańskiej? Sprawdź, jak krok po kroku powstaje nasza zupa z kremu z dyni na ostro. Koniecznie zapisz ją w swoim notatniku z pomysłami do wypróbowania. Wśród składników, które dodadzą dyni orientalnego charakteru, znajduje się m.in. mleko kokosowe, a z przypraw chili i pieprz. Zdecyduj samodzielnie, czy wolisz najostrzejszą, czy jednak delikatniejszą wersję. Zupę tę możesz serwować z siekanymi liśćmi pietruszki lub klasycznie z kolendrą.

Tajskie dania wegetariańskie

Kulinarnie Tajlandia to nie tylko smażony ryż czy makaron z krewetkami lub kurczakiem. Kuchnia ta obfituje w naprawdę pyszne dania wegetariańskie i wegańskie. Wśród potraw tego typu najbardziej znane są m.in. pak bung, czyli duszony tajski szpinak wodny, som tam (sałatka z zielonej papai na ostro) czy też najpopularniejszy tajski deser – mango sticky rice z klejącym ryżem i kawałkami mango. Historia kuchni tajskiej wiąże się z wpływami chińskimi na północy kraju oraz indyjskimi w jego zachodniej części. Nie dziwi więc, że wśród popularnych pozycji serwowanych w restauracjach spotkać można np. curry. Sprawdź nasz pomysł na to danie! Dodatkowo zapoznaj się z orientalną sałatką z papryki oraz ciecierzycy.

Curry z czerwonymi warzywami

Chcesz nauczyć się przyrządzać tajskie curry? Jesteś w dobrym miejscu! To częsty bywalec na tajskich stołach i powszechny wybór w restauracjach o tajskim rodowodzie. Jeśli wolisz mięsne curry po tajsku lub w wersji z krewetkami, wystarczy roślinny wsad zastąpić wybraną porcją białka, tj. owocami morza lub piersią z kurczaka. Podstawą w tym daniu jest mleko kokosowe i odpowiednio dobrana mieszanka przypraw. Całość podawaj posypaną zieloną natką pietruszki lub kolendrą.

Orientalna sałatka z papryki i ciecierzycy z pastą hummus

Tajskie sałatki słyną w świecie z oryginalnego połączenia z pozoru niepasujących do siebie smaków. Oczywiście są one także jednocześnie niezwykle aromatyczne, a oprócz tego pięknie wyglądają. Nie inaczej jest z proponowaną przez nas sałatką, w której kolory, faktury i smaki poszczególnych składników dają niecodzienny efekt. Nie żałuj soku z cytryny. Doda on całości charakteru!