Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepisy na brokuły. Pomysły na smaczne i proste dania

Brokuł, czyli koszmar z dzieciństwa? Koniec z tym krzywdzącym stereotypem! To jędrne i pełne aromatu warzywo, które doskonale smakuje przyrządzone na wiele sposobów. A dodatkowo zawiera całą masę błonnika, witamin i minerałów. Brokuły idealnie nadają się do placków, sałatek, makaronów, zup, potraw jednogarnkowych czy zapiekanek warzywnych. Z zielonych brokułowych różyczek wyczarujesz smaczne dania, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Dania z brokułami – pyszne, zdrowe, po prostu najlepsze

Pomysł na szybki obiad? Postaw na potrawy z brokułami (inaczej kapustą szparagową), np. zupę, sałatkę, makaron czy zapiekankę! Dlaczego warto wprowadzić to warzywo do codziennego jadłospisu? Dobrze przygotowane brokuły są przepyszne – to fakt. Czy wiesz jednak, że „zielony kalafior” ma w sobie multum substancji odżywczych? W tej niewielkiej i niepozornej różyczce znajdziesz przede wszystkim:

 

  • witaminy (m.in. A, C i kwas foliowy),
  • potas,
  • magnez,
  • fosfor,
  • wapń,
  • sulforafan (antyoksydant).

 

Dzięki tym składnikom odpowiednio przygotowane brokuły mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, a także wspierające stawy i kości, układ sercowo-naczyniowy czy wzrok. Brokuły mają też w składzie sporo błonnika (dlatego są bardzo sycące), a przy tym niewiele kilokalorii. Dodatkowo poleca się je cukrzykom ze względu na niski indeks glikemiczny. Nic, tylko jeść!

 

W jaki sposób zachować jak najwięcej wartości odżywczych i cennych składników? Warzywa najlepiej jeść gotowane na parze lub przygotowane ok. 3-4 minuty we wrzątku. Inną opcją jest krótkie blanszowanie (najlepiej w 76 stopniach Celsjusza, by zachować właściwości sulforafanu). Mało kto jednak wie, że brokuły można jeść także na surowo, unikając w ten sposób ich obróbki termicznej! Są wtedy twarde i chrupiące, dlatego doskonale nadają się np. do sałatek lub jako przekąska z hummusem czy dipem.

Sałatka, zupa, a może makaron? Wszędzie brokuł sprawdzi się dobrze!

Brokuł świetnie nadaje się zarówno jako baza wielu potraw, jak i smaczny zielony dodatek do dania głównego. Najprostszym sposobem na wykorzystanie tego pysznego warzywa jest po prostu makaron z brokułami. Do ulubionej pasty (wcześniej ugotowanej) dodaj kurczaka, łososia lub szynkę oraz ugotowane różyczki brokuła. Te składniki doskonale połączy kremowy sos na bazie śmietanki lub sera feta. Makaron możesz zjeść też z brokułowym pesto.

 

Inną propozycją na smaczne danie jest tarta z brokułami (quiche). Na spód z kruchego lub francuskiego ciasta możesz wyłożyć dowolne ulubione dodatki oraz brokuły, wszystko polać mieszanką śmietany i jajek, a później zapiec. Wolisz bardziej tradycyjne przepisy? Postaw na zapiekankę ziemniaczaną, kotlety z brokułów albo po prostu sałatkę ze świeżymi warzywami. Sałatka z brokułami najlepiej smakuje polana miodowo-musztardowym lub czosnkowym dressingiem. Brokuły z kurczakiem i ulubionym serem doskonale posłużą też jako przepyszny farsz do naleśników lub wrapów.

 

A może coś naprawdę prostego, czyli zupa z brokułami? To jeden z łatwiejszych sposobów, by wprowadzić ten składnik do codziennej diety. Brokuły wystarczy zblendować z kilkoma innymi warzywami (np. cukinią, ziemniakami, marchewką) oraz ulubionymi dodatkami. Poznaj przepis na pyszną zupę brokułową!

Krem brokułowy z lubczykiem

Nasza propozycja na zupę w zielonym kolorze to połączenie gotowanych brokułów z serem pleśniowym. Będzie smakować nawet największym sceptykom! Taka zupa doskonale nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na imprezę. Krem z brokułów zrobisz też z serkiem czy jogurtem. Możesz posypać go np. grzankami, groszkiem ptysiowym lub ulubionymi pestkami.

Jeżeli szukasz pysznego dodatku do obiadu, wybierz po prostu różyczki brokułów z dodatkiem bułki tartej! To tradycyjne połączenie, które jednak nigdy się nie nudzi. By dodać elegancji oraz wartości odżywczych, posyp wszystko płatkami migdałowymi.

Surowy lub ugotowany brokuł to najlepszy sposób, by wprowadzić do kuchni nie tylko witaminy, ale też trochę koloru. Trudno oprzeć się tej soczystej zielonej barwie, prawda?

Poznaj więcej przepisów Netto!