Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepisy jackfruit. Sprawdzone pomysły na owoc chlebowca

Pokrojone w kostkę tofu? Kotlety sojowe? To już było! Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety kolejny wartościowy, a przy tym doskonały w smaku zamiennik mięsa? Koniecznie spróbuj jackfruita! Ten egzotyczny owoc po odpowiednim przyrządzeniu do złudzenia przypomina szarpaną wołowinę lub wieprzowinę. A to oznacza, że możesz wykorzystać go jako składnik wielu dań: burgerów, sałatek, curry. To nie wszystko – chlebowiec sprawdzi się także jako baza deserów!

Co to jackfruit?

Nazwa „jackfruit” może Ci niewiele mówić, za to na pewno znasz egzotyczną roślinę zwaną chlebowcem. Jackfruit to właśnie owoc tego drzewa. Ciekawostkę stanowi fakt, że jest największym na świecie owocem spośród tych rosnących na drzewach. Na jackfruita warto jednak zwrócić uwagę przede wszystkim ze względu na jego wartości odżywcze.

 

W jasnobrązowym lub żółtawym owocu dojrzałego chlebowca znajduje się wiele cennych składników. Jest on także bogaty w białko. Dzięki temu stanowi on doskonały zamiennik mięsa. Chlebowiec to również źródło:

  • witaminy A, C, B1, B2,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • magnezu,
  • cynku.

To jeden z najbardziej kalorycznych owoców na świecie – 100 gramów ma aż 94 kcal. To powoduje, że jackfruit jest popularny nie tylko wśród mieszkańców krajów tropikalnych, lecz także wśród wegetarian i wegan. Wykorzystuje się go w wielu daniach wytrawnych, przede wszystkim z kuchni azjatyckiej.

Jak możesz wykorzystać jackfruita w swojej kuchni?

Jackfruit przypomina mięso smakiem i teksturą. Jest to zauważalne szczególnie w przypadku młodego chlebowca, który wygląda i smakuje jak drób. Dojrzały owoc, porwany na kawałki, jest z kolei do złudzenia podobny do pulled pork – szarpanej wieprzowiny. W tej formie możesz podawać go:

  • jako dodatek na kanapki,
  • w bułce jako burger,
  • w zapiekankach
  • w tortillach,
  • jako składnik curry,
  • w sałatkach.

Jeśli nie masz gotowego przepisu na dania z szarpanym chlebowcem, możesz wykorzystać pomysły na dania zawierające mięso. Odpowiednio przygotowany, soczysty, dojrzały jackfruit z powodzeniem zastąpi mięsne dodatki.

 

Jak przyprawiać jackfruit? Ten popularny w kuchni wegańskiej owoc doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Sam w sobie ma neutralny smak oraz dobrze chłonie przyprawy. Idealnie komponuje się z tymi charakterystycznymi dla kuchni egzotycznych: mieszankami curry, kurkumą, kminem rzymskim, papryką, a nawet cynamonem. Możesz także podawać go z dodatkiem ciemnego sosu sojowego – doda on charakterystycznego dla potraw mięsnych smaku umami.

Przepis na chlebowca z puszki

Do jedzenia nadają się zarówno miąższ jackfruita, jak i jego pestki. Nie powinno się natomiast spożywać skóry – jest ona zbyt twarda. W krajach azjatyckich pulled jackfruit i inne dania przyrządza się ze świeżych owoców. W naszym kraju znacznie łatwiej jednak kupić jackfruit w puszce. Owoc jest wówczas podzielony na kawałki i znajduje się w słonej zalewie. To duże ułatwienie podczas gotowania.

 

Masz w domu puszkę jackfruita, z którą nie wiesz, co zrobić? Od ugotowania pysznego wegańskiego dania dzieli Cię zaledwie kilka kroków!

  1. Znajdujące się w puszce owoce chlebowca odcedź na sitku.
  2. Podziel kawałki na strzępy przypominające szarpaną wieprzowinę.
  3. Dobrze rozgrzej patelnię (najlepiej taką z nieprzywierającą powłoką).
  4. Wrzuć strzępy jackfruita i wlej przygotowany wcześniej sos. Jego składniki zależą od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Z jackfruitem dobrze komponuje się sos barbecue (w ten sposób przygotujesz szarpany chlebowiec bbq), a także sosy na bazie keczupu, przecieru pomidorowego i mleczka kokosowego.
  5. Wymieszaj całość.
  6. Gotuj tak długo, aż kawałki owoców wchłoną cały sos.
  7. Spróbuj potrawy i w razie potrzeby dopraw ją solą oraz pieprzem.

Z chlebowca w puszce możesz przygotować także popularne kotleciki – nuggetsy. Wówczas również należy porwać owoc na drobne, włókniste kawałki. Nie dusi się go jednak w sosie, ale po wymieszaniu z sosem sojowym, mlekiem roślinnym i przyprawami panieruje w płatkach kukurydzianych. Następnie uformowane kotleciki należy podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni.

A to jedynie początek pomysłów na świetne dania z wykorzystaniem tego owocu!

Poznaj więcej przepisów Netto!