Jarmuż uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Nie bez powodu – jest niskokaloryczny (garść jarmużu dostarcza około 7 kcal), a przy tym stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych (m.in. witamin z grupy B, witaminy K i C, magnezu, żelaza, potasu, wapnia).
To nie koniec jego zalet. Jarmuż, obok wysokich wartości odżywczych, ma szerokie zastosowanie kulinarne. Liście jarmużu można jeść na surowo, jako dodatek do smoothie, pesto, czy sałatki. Inną opcją jest przygotowanie z nich pysznej i zdrowej zupy, zapiekanki lub chipsów. Nie wiesz, na którą z tych potraw się zdecydować? Zastanawiasz się, jak przyrządzić jarmuż i czym go doprawić? Sprawdź nasze wskazówki!
Czy da się przygotować zdrowy lunch lub obiad w kilka minut? Oczywiście, że tak! Jeśli brakuje Ci czasu, nie musisz smażyć, piec, czy gotować wymyślnych dań. Jarmuż smakuje na surowo równie dobrze, a przy tym ma więcej witaminy C (która jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury).
Jednym z pomysłów na to, jak podać jarmuż na surowo, jest sałatka. Oprócz jarmużu warto dodać do niej inne warzywa czy owoce. Jarmuż doskonale komponuje się np. z awokado, czerwoną papryką, pomidorem, ogórkiem, szpinakiem czy mango. Aby zwiększyć wartość odżywczą sałatki i nadać jej niepowtarzalnego smaku, oprócz warzyw czy owoców warto dorzucić do posiekanego jarmużu np. orzechy laskowe lub włoskie, migdały, nasiona słonecznika.
Sałatka z jarmużem, burakiem i migdałami
Jak jeść jarmuż? Jeśli znudziły Ci się sałatki z dodatkiem pomidorów, papryki czy ogórka, spróbuj bardziej nietypowego, ale równie smacznego i zdrowego połączenia. Dodaj do ugotowanych na parze lub upieczonych buraków poszatkowany jarmuż, ser feta oraz migdały. Całość wymieszaj z sosem na bazie soku z cytryny, oliwy z oliwek i gotowe!
Jeśli lubisz dania z jarmużem z dodatkiem sera, do przygotowania sałatki możesz użyć również koziego sera. Będzie dobrą alternatywą dla sera feta, jeśli masz ochotę poeksperymentować w kuchni lub eliminujesz z diety produkty na bazie mleka krowiego.
Smak jarmużu doskonale komponuje się z różnymi produktami. Warto wykorzystać go nie tylko podczas przygotowywania sałatek. Pysznych i zdrowych przepisów na jarmuż jest znacznie więcej! Jarmuż warto jeść również jako składnik:
Spożywanie jarmużu niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ jest to warzywo bogate w cenne dla zdrowia składniki. Poza tym dobrze komponuje się z różnymi produktami (nie tylko innymi warzywami, ale i owocami, orzechami, migdałami, ryżem, kaszą, makaronem). Dlatego warto wypróbować różne przepisy kulinarne, aby wybrać spośród nich ulubiony sposób na podanie jarmużu.
Poznaj więcej przepisów Netto!