Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepisy na potrawy z jarmużem. Poznaj pomysły na zdrowy obiad!

Jarmuż uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Nie bez powodu – jest niskokaloryczny (garść jarmużu dostarcza około 7 kcal), a przy tym stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych (m.in. witamin z grupy B, witaminy K i C, magnezu, żelaza, potasu, wapnia).

To nie koniec jego zalet. Jarmuż, obok wysokich wartości odżywczych, ma szerokie zastosowanie kulinarne. Liście jarmużu można jeść na surowo, jako dodatek do smoothie, pesto, czy sałatki. Inną opcją jest przygotowanie z nich pysznej i zdrowej zupy, zapiekanki lub chipsów. Nie wiesz, na którą z tych potraw się zdecydować? Zastanawiasz się, jak przyrządzić jarmuż i czym go doprawić? Sprawdź nasze wskazówki!

Jarmuż do sałatki świetny pomysł na danie

Czy da się przygotować zdrowy lunch lub obiad w kilka minut? Oczywiście, że tak! Jeśli brakuje Ci czasu, nie musisz smażyć, piec, czy gotować wymyślnych dań. Jarmuż smakuje na surowo równie dobrze, a przy tym ma więcej witaminy C (która jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury).

Jednym z pomysłów na to, jak podać jarmuż na surowo, jest sałatka. Oprócz jarmużu warto dodać do niej inne warzywa czy owoce. Jarmuż doskonale komponuje się np. z awokado, czerwoną papryką, pomidorem, ogórkiem, szpinakiem czy mango. Aby zwiększyć wartość odżywczą sałatki i nadać jej niepowtarzalnego smaku, oprócz warzyw czy owoców warto dorzucić do posiekanego jarmużu np. orzechy laskowe lub włoskie, migdały, nasiona słonecznika.

Sałatka z jarmużem, burakiem i migdałami

Jak jeść jarmuż? Jeśli znudziły Ci się sałatki z dodatkiem pomidorów, papryki czy ogórka, spróbuj bardziej nietypowego, ale równie smacznego i zdrowego połączenia. Dodaj do ugotowanych na parze lub upieczonych buraków poszatkowany jarmuż, ser feta oraz migdały. Całość wymieszaj z sosem na bazie soku z cytryny, oliwy z oliwek i gotowe!

Jeśli lubisz dania z jarmużem z dodatkiem sera, do przygotowania sałatki możesz użyć również koziego sera. Będzie dobrą alternatywą dla sera feta, jeśli masz ochotę poeksperymentować w kuchni lub eliminujesz z diety produkty na bazie mleka krowiego.

Pozostałe przepisy na potrawy z jarmużem

Smak jarmużu doskonale komponuje się z różnymi produktami. Warto wykorzystać go nie tylko podczas przygotowywania sałatek. Pysznych i zdrowych przepisów na jarmuż jest znacznie więcej! Jarmuż warto jeść również jako składnik:

  • zup, których przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu (Najpierw trzeba zalać warzywa bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, a następnie gotować do miękkości. Potem wystarczy już tylko całość zmiksować i podać z ulubionymi dodatkami, np. nasionami słonecznika, groszkiem ptysiowym);
  • koktajlu z jarmużem o pięknym zielonym kolorze (Jego zrobienie zajmuje dosłownie 4 minuty. Zaletą koktajli jest również to, że można każdego dnia przygotowywać je z innych składników. Przykładowo jednego dnia dodając do liści jarmużu kawałki banana lub kiwi, a kolejnego marchew, łodygę selera naciowego i ananasa.);
  • chipsy (Taka warzywna przekąska to zdrowsza alternatywa dla chipsów ziemniaczanych sprzedawanych w sklepach. Poza tym to dobry pomysł na to, jak przemycić jarmuż do jadłospisu dziecka. Takie pyszne zielone chrupki powinny przypaść do gustu nawet największym niejadkom.);
  • danie na bazie kaszy (Zblanszowany jarmuż z kaszą to połączenie, którego naprawdę warto spróbować! Nie tylko ze względu na smak, ale i prozdrowotne właściwości jarmużu oraz kaszy. Co jeszcze dodać do takiego dania? Pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory, cieciorkę, kalafiora, marchewkę, czosnek i aromatyczne przyprawy, np. kurkumę, kumin. Warto wypróbować różne połączenia, bo możliwości jest wiele.);
  • sushi (Lubisz proponować swoim gościom lub pozostałym domownikom dania kuchni azjatyckiej? W takim razie świetnym pomysłem będzie przygotowanie sushi z jarmużem, ogórkiem i łososiem.).

Spożywanie jarmużu niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ jest to warzywo bogate w cenne dla zdrowia składniki. Poza tym dobrze komponuje się z różnymi produktami (nie tylko innymi warzywami, ale i owocami, orzechami, migdałami, ryżem, kaszą, makaronem). Dlatego warto wypróbować różne przepisy kulinarne, aby wybrać spośród nich ulubiony sposób na podanie jarmużu.

Poznaj więcej przepisów Netto!