Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepisy z mięsem

Przepisy na dania z mięsem

Niektórym trudno wyobrazić sobie kuchnię bez mięsa. Potrawy z jego udziałem towarzyszą nam prawie każdego dnia. I trudno się temu dziwić! W końcu mięso jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku i witamin grupy B. Dania mięsne możesz przygotować na wiele sposobów – przyrządzisz je na grillu, usmażysz na patelni, udusisz z warzywami czy ugotujesz je na parze.

Mięso doskonale sprawdzi się na śniadanie w formie wędlin lub sałatki z gyrosem. Na obiad jako danie główne możesz wybrać duszone warzywa z kawałkami kurczaka czy domowe naleśniki z mięsnym farszem. Na kolację przygotuj na grillu szaszłyk lub karkówkę.

Do przygotowania wyśmienitego dania sprawdzą się różne rodzaje mięsa. Drobiowe jest szczególnie polecane osobom, które powinny unikać tłuszczów. Okazuje się ono niskokaloryczne, lekkie i łatwo przyswajane przez organizm. Jeśli szukasz przepisów na dania mięsne w wersji fit, to mięso drobiowe jest dla Ciebie. Z mięsa wieprzowego przygotujesz tradycyjne kotlety schabowe otoczone panierką, które od lat królują na polskich stołach. Wyczarujesz też szybkie, a przede wszystkim pyszne dania jednogarnkowe, np. aromatyczny gulasz. Wołowina doskonale sprawdzi się w wersji obiadowej. Przyrządzisz z niej soczysty stek z bukietem warzyw, który stanie się ucztą dla podniebienia.

Pyszne i szybkie przepisy z kaszanką

Kaszanka to proste, a zarazem sycące danie. To wyrób łączący w sobie kaszę, krew i podroby. To właśnie ich zawartość sprawia, że kaszanka jest niezwykle odżywcza. Zawiera żelazo, wapń, miedź, cynk oraz witaminy A, D i K. Z tego powodu poleca się ją osobom cierpiącym na niedokrwistość.

Kaszanka, czy inaczej popularny śląski „krupniok” najlepiej smakuje w połączeniu z cebulką, która nadaje jej wyraźny smak. Sprawdza się też z dodatkiem kiszonej kapusty, jabłek czy nawet z jajkiem. Kaszanki nie może również zabraknąć na wiejskim stole wśród wyrobów tradycyjnych. Choć kojarzona jest głównie z grillem, przyrządzisz ją w innej wersji.

Grzanki z grillowaną kaszanką, cebulą oraz z salsą jabłka i buraka

Szukasz pomysłu na pyszny, a jednocześnie niebanalny posiłek? Koniecznie wypróbuj grzanki z grillowaną kaszanką, cebulą oraz salsą z jabłka i buraka. Pikantny smak „krupnioka” w połączeniu z kwaskowatym i jednocześnie słodkim smakiem jabłka oraz buraka sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Całość nałożona na chrupiącą grzankę daje... wyśmienitą kolację.

Przepisy z chorizo. pomysł na smaczne danie mięsne

Kiełbasa chorizo jest bardzo ciekawym dodatkiem do różnych potraw. To, co wyróżnia ją na tle innych wędlin, to niebywały aromat wynikający z połączenia mięsa wieprzowego, słodkiej wędzonej papryki i suszonej papryki pimenton. Charakteryzuje się mocnym zapachem, który przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi mięs. Ten tradycyjny hiszpański przysmak urozmaici swoim aromatem wiele dań. Wyraźnie doprawiona kiełbasa chorizo doskonale komponuje się z warzywami, owocami morza oraz jajkiem. Sprawdzi się jako składnik zapiekanek warzywnych i potraw takich jak kaszotto, risotto, tortilla, leczo czy pizza. Nada im lekko pikantny, paprykowy smak.

Chorizo sprawdzi się w ciepłych posiłkach serwowanych jako danie główne, ale może być też podana jako osobna przekąska i element zimnej płyty.

Makaron z chorizo, bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z chorizo, bakłażanem i pomidorkami to idealny sposób na sycące danie obiadowe. Bakłażan oraz pomidory to źródło cennych witamin i minerałów potrzebnych do zdrowego funkcjonowania organizmu. Makaron zawiera węglowodany, które uzupełnią zapas energii na dłuższy czas. Kiełbasa chorizo z dodatkiem mielonego mięsa dostarczy białko i tłuszcze. Jest to więc pełnowartościowy posiłek, który podkręcony wyraźnym smakiem hiszpańskiego przysmaku będzie istnym rajem dla podniebienia. Całość przyozdobiona serem wzbogaci danie.