Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepisy na dania z nabiałem

Przepisy na dania z nabiałem. Smaczne i proste!

Nabiał to ważny składnik w kuchni, który ma dużą zawartość białka i wapnia. Wpisz mleczne produkty na stałe do swojego menu, ponieważ dają wiele kulinarnych możliwości – są doskonałe zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Niektóre osoby nie mogą jeść produktów z laktozą – wówczas mogą sięgać po roślinne substytuty. Biały ser ma jednak sporo witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy, a ser żółty sporo wapnia, który wzmacnia kości. Nabiał wykorzystasz do orzeźwiających deserów latem, np. smakowitych maślanek i kefirów lub przygotujesz z niego wyborne, świąteczne serniki. Z mleka przyrządzisz naleśniki, ciasta i placki. Śmietanę czy grecki jogurt możesz z powodzeniem użyć do wytrawnych dań, np. kurczaka i nadzienia ze szpinaku. Poznaj przepisy z nabiałem, które pozwolą Ci znaleźć swoje ulubione danie.

Przepisy z ricottą - zarówno na słodko, jak i słono!

Ricotta ma delikatny, kremowy smak. To rodzaj włoskiego białego sera, wykorzystywany głównie w deserach. Jest niskokaloryczny, dlatego polecany jest w dietach redukcyjnych – zastępuje coraz częściej mozzarellę i mascarpone. Dostarcza organizmowi sporo witamin z grupy B, aminokwasów, fosforu i selenu. Smakuje wybornie w sernikach i zapiekankach z makaronem. Często spożywa się go jako dodatek pizzy, sosów, past i farszów. To idealny wybór na śniadanie, obiad i kolację. Łącz go z warzywami i mięsem, tworząc pyszną ucztę kulinarną.

Makaron z ricottą, ziołami i pomidorkami

Wypróbuj ten przepis, by zaskoczyć zaproszonych gości. Tagliatelle połącz z pomidorami i szparagami, które będą stanowić niespodziankę tej potrawy. Serek ricotta w tym daniu odpowiada za kremowy sos. Posypka z prażonego słonecznika podkreśli aromat. Nabiał w tej formie możesz stosować ponadto do zapiekania zarówno znanych, jak i oryginalnych dań z warzyw – np. kwiatów cukinii, w których produkt będzie smacznym farszem.

Przepisy z serem halloumi. Poznaj inny smak!

Sprawdź, jak smakują potrawy z wykorzystaniem tego cypryjskiego smakołyku! Halloumi często podaje się z grilla, ale możliwości jego form spożycia jest więcej. Możesz zastąpić nim tradycyjną fetę i dodawać do sałatek zarówno warzywnych, jak i owocowych. Świetnie sprawdzi się jako dopełnienie szaszłyków oraz składnik makaronów, pizzy, zapiekanek czy burgerów. Tworzy perfekcyjną kompozycję w towarzystwie szpinaku. Jeżeli chcesz przygotować niebanalne danie, ugotuj zupę krem z dowolnie wybranych warzyw, a grillowany halloumi wkrój do zupy jako dekoracyjne i smaczne dopełnienie. Koniecznie posyp całość podprażonymi na patelni ziarnami słonecznika lub pestkami dyni.

Chlebki pita z pieczoną papryką, grillowanym serem halloumi i sosem bazyliowym

Oto przepis na danie z wykorzystaniem nabiału i mąki, doprawione wyrazistym sosem z bazylii. Oprócz sera produktem nabiałowym, którego potrzebujesz, by przygotować ten posiłek, jest grecki jogurt. Dzięki niemu sos będzie cudownie aksamitny. To pożywna potrawa, która będzie idealną przekąską na piknik lub wycieczkę.

Przepisy z tradycyjnym serkiem wiejskim

Serek wiejski jest niezwykle smaczny. Ma ciekawą konsystencję, która łączy płynny jogurt z twarogowymi granulkami. Jego zaletą jest lekkostrawność oraz duża zawartość białka i wapnia. Możesz z niego przyrządzić wiele interesujących dań. Wystarczy, że podasz go z dodatkiem ulubionych warzyw czy owoców i otrzymujesz zdrowy, przyszły posiłek. Produkt rewelacyjnie nadaje się do deserów. Połącz go z suszonymi owocami albo łyżką miodu, a stworzysz przysmak o lekko słodkiej nucie. Serwuj do naleśników oraz owocowych musów – kreuj różne wariacje racuchów.

Placuszki z serkiem wiejskim

Ten przepis pozwoli Ci przygotować szybkie śniadanie lub podwieczorek. W przeciwieństwie do racuchów nie czekasz, aż wyrosną drożdże, tylko raczysz się wybornym smakiem placków od razu. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i dodać sodę oraz proszek do pieczenia! Placki serwuj na ciepło, z takimi dodatkami, jakie lubisz.

Zaprezentowane przepisy na dania z nabiałem to proste receptury, które będą Twoim wsparciem w kuchni. Już teraz wypróbuj jeden z nich i zaskocz swoich bliskich pysznym śniadaniem lub deserem. Nikt nie odmówi sobie tej kulinarnej rozkoszy, bo dania rozpływają się w ustach, niezależnie od tego, czy są słodkie, czy wytrawne. Znikają tak szybko, jak się pojawiają!