Nasiona chia zwane są inaczej szałwią hiszpańską, natomiast amarantus – szarłatem wyniosłym. Oba rodzaje ziaren należą do superfoods, mających wiele składników odżywczych. Te niepozorne ziarenka są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy – zwalczają wolne rodniki, dlatego mówi się, że amarantus czy nasiona chia mają moc odmładzania. Wystarczy używać ich regularnie jako składnik posiłków, a Twoja cera będzie zawsze elastyczna, świeża i zregenerowana. Z obu produktów przygotujesz wspaniałe owsianki, ciasta oraz gęste napoje. Możesz dodawać je do zup, syropów czy jogurtów. Wspaniale wyglądają w pucharkach deserowych – wystarczy tylko posypać nimi owoce. Oto kilka przepisów, którymi wzbogacisz swoje menu!
Nasiona chia są świetnym sprzymierzeńcem umysłu, ponieważ poprawiają pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Mają nie tylko odżywczy, lecz także dietetyczny charakter – wykazują niski indeks glikemiczny, zmniejszają oporność na insulinę i poprawiają poziom glukozy we krwi. Nasiona szałwii hiszpańskiej coraz chętniej są zalecane przed dietetyków, dlatego ziarna chia znajdują liczne zastosowanie w kuchni. Zwiększają swoją objętość, zapewniając sytość żołądka, a także żelują potrawy, dlatego są one często dodawane do puddingów. Można nimi dekorować warzywne sałatki oraz stosować jako wyborny dodatek koktajli. Oto kilka deserów z wykorzystaniem tych cennych ziaren!
Pudding chia z morelami i malinami
To wspaniały smakołyk, który możesz przygotować dzień wcześniej. Dobrym sposobem na wykorzystanie chia jest zmielenie ziaren, ponieważ nasionka szałwii hiszpańskiej, podobnie jak siemię lniane, są najbardziej wartościowe dla organizmu, jeśli serwuje się je w rozdrobnionej postaci. W tej recepturze zamień tradycyjne mleko na roślinny napój z kokosa, a miód na kokosowy cukier. W ten sposób otrzymasz drugą wersję przepisu na pudding z chia o wyraźnej nucie. Sprawdź, która propozycja bardziej spełni Twoje kulinarne oczekiwania.
Jogurtowe lody truskawkowe z nasionami chia
Truskawkowe lody to przepis, który ma odsłonę „light”, ponieważ jego uzupełnieniem jest niskokaloryczny ksylitol, wspomagający proces odchudzania. Za sprawą nasion chia dostarczysz organizmowi wiele mikroelementów, a także zaoferujesz mu energetyczną i smaczną przekąskę na upalne dni. Z takim daniem nie przekroczysz dobowego limitu kalorycznego, a jednocześnie będziesz się delektować cudnym deserem. Kreuj wspaniałe potrawy z wykorzystaniem nasion chia – właściwości żelujące ziaren pozwalają tworzyć również kremowe desery z musu mango oraz łączyć je ze składnikami w bananowych plackach, muffinach i wypiekach.
Placki amarantusowe z dynią i jabłkiem to aromatyczne, jesienne danie, które polubią dzieci oraz dorośli. Wystarczy pół szklanki ugotowanego ziarna połączyć z utartym jabłkiem i połową szklanki dyniowego musu. Do tego dodajesz 1 jajko, szczyptę cynamonu, proszku do pieczenia oraz 1 łyżkę lub dwie mąki, by zagęścić ciasto. Smaż je na suchej patelni.
Ekspandowane ziarno okazuje się idealne do obtaczania samodzielnie robionych batonów lub obsypywania tortów. Gotowany produkt jest zdrowszą alternatywą ziemniaków – możesz go dodawać do zapiekanek, zup i sałatek.