Banany w porównaniu do innych owoców zostały spopularyzowane w Polsce stosunkowo niedawno. Ich masowe pojawienie się przypada na końcówkę lat osiemdziesiątych, kiedy to Polacy zetknęli się z kubańską wersją tych owoców.
Współcześnie banany są niezwykle popularne, a ilość potraw i przekąsek, jakie można z nich stworzyć, jest olbrzymia. Są też niezwykle zdrowie. Przede wszystkim zawierają bardzo dużą ilość potasu, dzięki czemu pomagają na nadciśnienie, wrzody oraz biegunkę. Obniżają też poziom cholesterolu oraz redukują ryzyko zachorowania na nowotwór nerek. Prócz potasu znajdziemy w nich także witaminy z grupy A, C, E i K oraz magnez, wapń i fosfor.
Zobacz też: SKÓRKA Z BANANA. CZY POMAGA NA TRĄDZIK I WYBIELIĆ ZĘBY
Jedną z prostszych przekąsek, jaką możemy przygotować, są banany w cieście. Warto uprzedzić, że ta potrawa nie należy do tych z gatunków odchudzających, ale jest bardzo smaczna i możemy ją przygotować stosunkowo łatwo i szybko. Zanim zabierzemy się do właściwej pracy, musimy zakupić.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Taki deser lub jak niektórzy wolą przekąską, jest przede wszystkim stosunkowo tania i łatwa do przygotowania. Wymieniona ilość składników powinna starczyć na około trzydziestu sztuk bananów w cieście. Czas przygotowania to około dwudziestu minut.
Zobacz też: BANANOWE PLACUSZKI
Przeciwieństwem bananów w cieście jest suszona wersja tych owoców. Jej niebywałą zaletą jest prostota przygotowania i to, że mogą stanowić zdrowszą i smaczną alternatywę dla tuczących chipsów ziemniaczanych czy innych tego typu przekąsek. Aby zapełnić naszą filmową miskę suszonymi bananami, potrzebujemy następujących składników.
Składniki:
Jak widać do przygotowania suszonych bananów, potrzebujemy właściwie tylko głównego składnika.
Sposób przygotowania:
Po dziesięciu godzinach banany nadają się do spożycia, Są chrupkie i niezwykle smaczne, a przygotowana porcja będzie wystarczająca dla dwóch maksymalnie trzech osób. To jak widać bardzo prosta przekąska, którą przygotować jest w stanie każdy. Jedyną jej wadą jest niezwykle długi czas pieczenia.
Zobacz też: NALEŚNIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BANANEM
Kolejną propozycją są banany w czekoladzie, które możemy podawać zarówno na zimno, jak i gorące. Zaletą tego deseru jest to, że przygotować go może właściwie każdy, także osoby nieposiadające większego doświadczenia kulinarnego. Jeśli wolimy wersję na gorąco, to dla trzyosobowej rodziny potrzebne nam będą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Deser przygotowuje się około trzydziestu minut i może dodać do niego jak zwykle lody waniliowe lub bitą śmietanę. Dużą popularnością w tym połączeniu cieszą się też wiórki kokosowe. Jeszcze prostsze jest przygotowanie bananów w czekoladzie na zimno. Potrzebne nam będą tu tylko tabliczka czekolady, którą rozpuścimy w rondelku oraz pokrojone banany. Te wcześniej trzeba zamrozić i już przygotowane obtoczyć w czekoladzie. Następnie całość wkładamy do zamrażalnika na dwadzieścia minut i podajemy na stół.
Zobacz też: MANGO PRZEPISY KULINARNE