Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Banan – jak przyrządzić pyszne potrawy z banana (przepisy kulinarne)

Banany w porównaniu do innych owoców zostały spopularyzowane w Polsce stosunkowo niedawno. Ich masowe pojawienie się przypada na końcówkę lat osiemdziesiątych, kiedy to Polacy zetknęli się z kubańską wersją tych owoców.

Współcześnie banany są niezwykle popularne, a ilość potraw i przekąsek, jakie można z nich stworzyć, jest olbrzymia. Są też niezwykle zdrowie. Przede wszystkim zawierają bardzo dużą ilość potasu, dzięki czemu pomagają na nadciśnienie, wrzody oraz biegunkę. Obniżają też poziom cholesterolu oraz redukują ryzyko zachorowania na nowotwór nerek. Prócz potasu znajdziemy w nich także witaminy z grupy A, C, E i K oraz magnez, wapń i fosfor.

Zobacz też: SKÓRKA Z BANANA. CZY POMAGA NA TRĄDZIK I WYBIELIĆ ZĘBY 

Banany w cieście

Jedną z prostszych przekąsek, jaką możemy przygotować, są banany w cieście. Warto uprzedzić, że ta potrawa nie należy do tych z gatunków odchudzających, ale jest bardzo smaczna i możemy ją przygotować stosunkowo łatwo i szybko. Zanim zabierzemy się do właściwej pracy, musimy zakupić.

Składniki:

  • Pięć dużych bananów
  • Paczkę wiórków koksowych
  • Mleko
  • Jajka
  • Mąkę pszenną.
  • Cukier waniliowy
  • Proszek do pieczenia
  • Sól, cukier puder i olej

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijmy od przygotowania bananów. Te należy oczywiście obrać, a następnie pokroić na trzy części, które potem przekroimy na pół. Banany powinny być odpowiednio duże, aby łatwiej je było kroić i przyrządzać. Z każdego owocu musimy uzyskać sześć kawałków.
  2. Po pokrojeniu głównego składnika zabieramy się do tworzenia ciasta. Do płaskiej miski, wsypujemy trzy duże łyżki wiórków kokosowych, dwie łyżeczki cukru waniliowego, dosłownie szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dodajemy jeszcze dwa jajka i około stu mililitrów mleka. Całość musimy bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę. Jeśli ciasto nie jest odpowiednio gęste, spróbujemy je zagęścić, delikatnie dodając proszek do pieczenia.
  3. Pokrojone banany zanurzamy w naszym cieście i wkładamy bardzo delikatnie na rozgrzany olej. Obsmażamy przez kilka minut ze wszystkich stron i wykładamy na papier, tak aby odsączyć resztki zbędnego nam tłuszczu.
  4. Gotowe banany w cieście może podawać z cukrem pudrem lub lodami waniliowymi.

Taki deser lub jak niektórzy wolą przekąską, jest przede wszystkim stosunkowo tania i łatwa do przygotowania. Wymieniona ilość składników powinna starczyć na około trzydziestu sztuk bananów w cieście. Czas przygotowania to około dwudziestu minut.

Zobacz też: BANANOWE PLACUSZKI 

Zdrowe chipsy z banana

Przeciwieństwem bananów w cieście jest suszona wersja tych owoców. Jej niebywałą zaletą jest prostota przygotowania i to, że mogą stanowić zdrowszą i smaczną alternatywę dla tuczących chipsów ziemniaczanych czy innych tego typu przekąsek. Aby zapełnić naszą filmową miskę suszonymi bananami, potrzebujemy następujących składników.

Składniki:

  • Cztery duże banany. Najlepsze będą ciut niedojrzałe
  • Jedna cytryna

Jak widać do przygotowania suszonych bananów, potrzebujemy właściwie tylko głównego składnika.

Sposób przygotowania:

  1. Banany przede wszystkim obieramy ze skórki, a następnie kroimy na cienkie kilkumilimetrowe plasterki. Oczywiście nie muszą być idealnie równe.
  2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury nie wyższej niż sześćdziesiąt, maksymalnie siedemdziesiąt stopni.
  3. Banany połóż na papierze do pieczenia obok siebie. Zanim włożysz je do piekarnika, skrop je delikatnie cytryną.
  4. Banany powinny się piec w takiej temperaturze przez osiem do dziesięciu godzin. W tym czasie drzwiczki piecyka muszą być delikatnie uchylone. Pamiętajmy też, aby po czterech godzinach, przewrócić banany na drugą stronę.

Po dziesięciu godzinach banany nadają się do spożycia, Są chrupkie i niezwykle smaczne, a przygotowana porcja będzie wystarczająca dla dwóch maksymalnie trzech osób. To jak widać bardzo prosta przekąska, którą przygotować jest w stanie każdy. Jedyną jej wadą jest niezwykle długi czas pieczenia.

Zobacz też: NALEŚNIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BANANEM

Banany w czekoladzie. Na gorąco i na zimno

Kolejną propozycją są banany w czekoladzie, które możemy podawać zarówno na zimno, jak i gorące. Zaletą tego deseru jest to, że przygotować go może właściwie każdy, także osoby nieposiadające większego doświadczenia kulinarnego. Jeśli wolimy wersję na gorąco, to dla trzyosobowej rodziny potrzebne nam będą.

Składniki:

  • Trzy duże banany
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • Śmietana do zup
  • Masło oraz bułka tarta i jajko

Sposób przygotowania:

  1. Całość zaczynamy od pokrojenia bananów na trzy części, tak aby na koniec mieć dziewięć kawałków banana.
  2. Następnie tabliczkę czekolady rozpuszczamy i dodajemy do niej sześć łyżek śmietany.
  3. Pokrojone banany obtaczamy w jajku i tartej bułce, tak jakbyś to robili z kawałkiem mięsa.
  4. Nieco wcześniej na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła i kiedy się roztopi, kładziemy na nich banany.
  5. Banany powinny się lekko przyrumienić. Należy je w tym celu podgrzewać na niewielkim ogniu przez około siedmiu do dziesięciu minut, uważając, aby ich nie spalić.
  6. Po zdjęciu z patelni banany oblewamy czekoladą i możemy podawać na stół.

Deser przygotowuje się około trzydziestu minut i może dodać do niego jak zwykle lody waniliowe lub bitą śmietanę. Dużą popularnością w tym połączeniu cieszą się też wiórki kokosowe. Jeszcze prostsze jest przygotowanie bananów w czekoladzie na zimno. Potrzebne nam będą tu tylko tabliczka czekolady, którą rozpuścimy w rondelku oraz pokrojone banany. Te wcześniej trzeba zamrozić i już przygotowane obtoczyć w czekoladzie. Następnie całość wkładamy do zamrażalnika na dwadzieścia minut i podajemy na stół.

Zobacz też: MANGO PRZEPISY KULINARNE 

Wróć

Awokado – proste przepisy kulinarne
Jabłko: odmiany, rodzaje
Jak jeść grejpfruta?
Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?
Awokado – proste przepisy kulinarne
Jabłko: odmiany, rodzaje
Jak jeść grejpfruta?
Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?