Owies zawiera niesamowitą ilość cennych składników owsianych. Wytwarzane z owsa płatki są bogate w białko, a ponadto zawierają korzystny dla organizmu zestaw aminokwasów. Istotną zaletą płatków owsianych jest również szeroka gama zawartych w nich witamin z grupy B.
Substancje zawarte w ziarnach owsa wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Związki występujące w owsie korzystnie wpływają na pamięć oraz koncentrację, a spożywane regularnie przeciwdziałają narastaniu stresu, a także zmęczenia.
Z racji tych wielu zalet jakie posiadają płatki owsiane, znalazły one sporą rzeszę wśród sportowców, a także osób zdrowo odżywiających się. Niestety nie każdemu przypada do gustu tradycyjna owsianka. Są jednak sposoby na spożywanie dobrodziejstw z płatków owsianych w postaci innych potraw.
Zobacz też: PŁATKI OWSIANE NA WODZIE. OWSIANKA BEZ MLEKA
Do przygotowania bananowych placków na bazie płatków owsianych posłuży:
W celu otrzymania placków należy:
Zobacz też: OPONKI Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI
Do przygotowania owsianych cynamonek posłuży:
W celu otrzymania placków należy:
Jak widać z plecków owsianych można przygotować przepyszne potrawy. Placki otrzymywane na bazie płatków owsianych mogą służyć zarówno za śniadanie jak i za kolację. Z powodzeniem można zabrać płatki ze sobą do pracy czy szkoły by zjeść je na drugie śniadanie.
Płatki owsiane na słodko to również świetny zamiennik słodyczy. Warto przyrządzać sobie tego typu słodkie przekąski w chwili ostawiania cukru na etapie redukcji wagi. Smaczne owsiane bananowe bądź cynamonowe placuszki sprawdzą się również w formie poczęstunku gości, czy przekąska do wieczornego seansu filmowego.