Największa na świecie cytryna ważyła aż 5,26 kg!
Nie! Mimo kwaśnego smaku cytryna ma odczyn zasadowy i pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie.
W temperaturze pokojowej cytryna zwykle zachowuje świeżość do około 2 tygodni. Przechowywana w lodówce jeszcze dłużej – nawet do 6 tygodni.
A Ty, ile wyciskasz?
Na lato cytryna zdecydowanie jest kluczową pozycją na każdej liście zakupów. Im więcej, tym lepiej! Z doświadczenia wiadomo, że co jak co, ale lemoniada schodzi szybko. W końcu nic tak nie orzeźwia! A jeśli ktoś ma ochotę na nowe doznania smakowe, tradycyjną lemoniadę można wzbogacić świeżą miętą lub zmiksowaną natką pietruszki.
Wyciśnij z lata jak najwięcej!
Cytrynę w kuchni można wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów. To świetny dodatek do ryb, sałatek, dressingów czy marynat. Idealnie pasuje również do łakoci – ciasta cytrynowego, sernika czy tarty. Gorąco polecamy też spróbować Espresso Romano, czyli kawy ze skórką cytrynową. Najlepiej komponuje się z miodem!