Wodę, w której będziemy gotować kalafior, należy posolić i dodać kilka kropel z cytryny, wtedy z pewnością nie zżółknie.
Kalafior najlepiej podawać z sosami i dipami.
Możemy go upiec, ugotować na parze lub dodać do sałatki. Istotny jest fakt, że kalafior w zależności od sposobu przygotowania może smakować inaczej.
Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na wartości smakowe i odżywcze - jest bogaty w potas, mangan i witaminy z grupy B. Warto też dodać, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także osoby wrażliwe. Co więcej, powoduje uczucie sytości, jest niskokaloryczny (składa się aż z 85% wody), dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę.
Po prostu pyszny!
Kiedy na zewnątrz temperatura sięga zenitu, z odsieczą przychodzi on - lekki, idealny na letnie upały. Ugotuj kalafiora i podaj go z sosem jogurtowym lub po prostu skrop cytryną. Zapewnisz sobie odpowiednią dawkę witamin i minerałów oraz uchronisz organizm przed przegrzaniem. Gorąco polecamy!