Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

KALAFIOR

Czego nie wiecie o kalafiorze?

  • Co zrobić, by kalafior nie zżółknął?

    Wodę, w której będziemy gotować kalafior, należy posolić i dodać kilka kropel z cytryny, wtedy z pewnością nie zżółknie.

  • Z jakimi dodatkami najlepiej serwować kalafior?

    Kalafior najlepiej podawać z sosami i dipami.

  • Jak podawać kalafiora?

    Możemy go upiec, ugotować na parze lub dodać do sałatki. Istotny jest fakt, że kalafior w zależności od sposobu przygotowania może smakować inaczej.

Gość honorowy na Twoim stole

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na wartości smakowe i odżywcze - jest bogaty w potas, mangan i witaminy z grupy B. Warto też dodać, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także osoby wrażliwe. Co więcej, powoduje uczucie sytości, jest niskokaloryczny (składa się aż z 85% wody), dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę.

Po prostu pyszny!

Na gorąco!

Kiedy na zewnątrz temperatura sięga zenitu, z odsieczą przychodzi on - lekki, idealny na letnie upały. Ugotuj kalafiora i podaj go z sosem jogurtowym lub po prostu skrop cytryną. Zapewnisz sobie odpowiednią dawkę witamin i minerałów oraz uchronisz organizm przed przegrzaniem. Gorąco polecamy!

Zupa krem z białej rzodkiewki i kalafiora z prażonymi orzechami włoskimi
Kasza jaglana z pietruszkowym pesto i kalafiorem
Zupa krem z białej rzodkiewki i kalafiora
Kasza jaglana z pietruszkowym pesto i kalafiorem