Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Chałka z brzoskwiniami, chorizo i whisky

Mistrzowskie przepisy
Mateusza Zielonki!

SKŁADNIKI

  • chałka - gruba kromka
  • świeża słodka brzoskwinia
  • chorizo - parę plasterków
  • mozzarella
  • szałwia świeża - parę listków
  • whisky - mała szklanka
  • chili świeże
  • miód
  • limonka
  • bazylia
  • czosnek - jeden ząbek w łupinie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Zobacz też: ZAPIEKANA BUŁKA MAŚLANA Z RABARBAREM 

PRZYGOTOWANIE

Kromkę chałki zarumienić z obu stron. Na patelnię dodać odrobinę oliwy, lekko rozgnieciony ząbek czosnku z łupiną i zacząć smażyć chorizo. Dodać liście szałwii i jeśli lubimy posiekaną chili. Gdy na patelni zbierze się dość sporo tłuszczu z chorizo dodajmy pokrojone w księżyce brzoskwinie. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Na koniec skrapiamy sokiem z limonki i odrobiną miodu.


Na chałce ułożyłam obok siebie brzoskwinie i kiełbasę chorizo gdzieniegdzie rzuciłem mozzarella, listki bazylii i szałwii skropić oliwą i gotowe.

Zobacz też: SAŁATKA OWOCOWA Z MIĘTĄ I OWCZYM SEREM

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!