Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Nie zmarnuj świąt

Budżet domowy a świąteczne wydatki

Jak co roku marzą ci się piękne, śnieżne i dostatnie święta. Do tego beztroskie, pełne spokoju w domu i portfelu. Zobacz, jak możesz zarządzić swoimi pieniędzmi, aby wygospodarować odpowiednią kwotę na organizację świąt. W cyklu NIE ZMARNUJ ŚWIĄT Netto we współpracy z Dominiką Nawrocką, ekspertką finansów osobistych, pokaże Ci jak to zrobić – wbrew pozorom nie jest to takie trudne.

Pobierz nasz e-book Świąteczny budżet i dowiedz się jak zarządzać swoimi pieniędzmi. Przeczytaj:

- dlaczego planowanie wydatków jest efektywniejsze niż podsumowywanie ich na koniec miesiąca,

- dlaczego warto dzielić przychody na mniejsze budżety, poświęcone konkretnym wydatkowym,

- jak dzielić przychody,

- jaki kategoryzować wydatki?

Budżet Świąteczny cz.1

Mądre zakupy są istotne szczególnie w okresie przedświątecznej gorączki, ale przez cały rok warto kierować się rozsądkiem i sprytem podczas codziennych zakupów. 

O tym, jak nie przepłacać, gdzie i kiedy szukać najlepszych okazji oraz jak korzystać z benefitów proponowanych w sklepach Netto możesz przeczytać w drugiej części naszego e-booka.

NIE ZMARNUJ ŚWIĄT ani żadnej okazji na oszczędzanie i niemarnowanie!

Budżet Świąteczny cz.2

Pobierz również arkusz kalkulacyjny, który pomoże Ci zarządzać swoim budżetem zgodnie ze wskazówkami Dominiki Nawrockiej, zawartymi w e-booku. Narzędzie jest bezpłatne i przygotowane specjalnie dla Ciebie!

Arkusz kalkulacyjny

PRZED ŚWIĘTAMI

  1. Zadzwoń do bliskich, z którymi będziesz spędzać Święta i rozdziel obowiązki gotowania. Niech każdy przygotuje to, w czym jest dobry.
  2. Na drzwiach lodówki zawieś sobie kartkę z menu świątecznym i z informacjami, które dania przygotowujesz. Ustal gramaturę dań. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, w sieci są strony internetowe, które pokazują ile waży potrawa i jak wyglądają porcje o określonej wadze. Przykładowo na jedną osobę może to być ok. 300ml barszczu, 4 uszka, 6 pierogów, 100g ryby
  3. Nie daj się ponieść przedświątecznej gorączce. Zrób zakupy z listą i z głową. Święta to tylko kilka dni – potem możesz uzupełnić ewentualne braki w lodówce. Koniecznie najedz się przed wyjściem. Bo na głodnego mamy większy rozmach 😊 i kupujemy za dużo
  4. Na zakupy nie zapomnij zabrać własnych toreb i pojemników.

W CZASIE ŚWIĄT

  1. Możesz umówić się ze znajomymi na wymianę dań, które zostały a nawet ustalić to z wyprzedzeniem: zrobię Ci pierogi za Twój pyszny makowiec.
  2. Niech Twoi goście podczas Świat wezmą ze sobą wielorazowe opakowania, do których zapakujesz to co zostanie na stole po wspólnym świętowaniu.
  3. Pamiętaj, żeby z ewentualną nadwyżką przygotować te potrawy, które dłużej postoją lub dadzą się zamrozić, np. barszcz, pierogi, bigos, gołąbki. Dania, które składają się z delikatnych składników jak sałatka jarzynowa, ryby, etc. przygotuj w mniejszych ilościach.

PO ŚWIĘTACH

  1. Przetwarzaj, bądź twórczy. Wiele resztek po świątecznych biesiadach można wykorzystać do stworzenia nowych potraw np. zapiekanek, farszy, bajaderek.
  2. Jak przechowywać? Pierogi i uszka możesz zamrozić do około 6 miesięcy, wędliny i pasztety możesz zamrozić do 3 miesięcy. Podobny czas bezpiecznie poczekają zamrożone pieczywo i makowiec. Groch z kapustą, barszcz czerwony, gołąbki i bigos możesz zamknąć i zapasteryzować w słoikach. Śledzie i sałatka jarzynowa zostają do jak najszybszego zjedzenia.
  3. Pamiętaj, że jedzeniem warto się podzielić z osobami, które szczególnie w tym okresie potrzebują wsparcia. Nadmiar żywności możesz oddać do jadłodzielni lub współdzielni. Poszukaj ich w sieci na stronach o foodsharingu

Rozejrzyj się dookoła, może są wokół Ciebie samotni sąsiedzi, dla których nawet jedna porcja świątecznego dania będzie pięknym prezentem.