Bez nich nie może się obejść w tradycyjnej, polskiej kuchni! Ziemniaki. To właśnie one towarzyszą nam najczęściej podczas obiadów, również jako frytki, talarki lub puree. Mogą stanowić również dodatek do zup i sałatek. Jedno jest pewne – warto mieć je zawsze pod ręką!
Do wyboru różne rodzaje: Red Anna, Vineta, Gala lub Melody.
Ziemniaki typu Melody idealnie nadają się do gotowania i pieczenia. Zrobisz z nich też świetne placki ziemniaczane oraz puree.
Ziemniaki Gala to najbardziej uniwersalna odmiana, dzięki czemu świetnie nadają się do większości ziemniaczanych potraw. Zrobisz z nich m.in. smaczne i chrupiące domowe frytki!
Podstawowy składnik polskiej kuchni w odmianie Red Anna cechuje się czerwoną skórką, intensywnie żółtym miąższem i słodkim smakiem. Można je z powodzeniem gotować, piec i smażyć. Świetnie sprawdzają się do zup i sałatek.
Ziemniaki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ziemniaki typu Vineta szczególnie polecany jest do sałatek i zup. Cechuje się delikatnym, lekko rozsypującym się po ugotowaniu miąższem.