Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Syrop Kw (1)

Syrop z agawy – nektar słodszy od cukru.

Syrop z agawy to podobna do miodu substancja słodząca, wytwarzana w Meksyku z soku z niebieskiej agawy – sukulentu, używanego także do produkcji tequili. Jak wygląda proces powstawania syropu? Z rdzenia rośliny ekstrahuje się sok, który następnie podlega procesowi filtracji, w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Co ciekawe na tym etapie nie jest jeszcze słodki. Poddaje się go działaniu enzymów oraz wysokiej temperatury w celu rozbicia węglowodanów złożonych na cukry proste. Po schłodzeniu syropopodobny płyn zostaje rozlany do butelek. Pod względem konsystencji przypomina miód, ale jego smak jest dużo bardziej subtelny.

Syropu z agawy używali już przed wiekami Aztekowie i Majowie oraz inne ludy Ameryki Środkowej. Poddawano go procesowi fermentacji, by uzyskać w ten sposób święty napój pulque, który odgrywał ważną rolę w kulcie religijnym. Używano go podczas licznych ceremonii, ale także do celów leczniczych. Wierzono, że pulque było darem bogini Mayahuel, patronki rolnictwa i płodności. Darem, który przynosił szczęście i uzdrawiał chorych. Dziś syrop z agawy cieszy się sławą na całym świecie, a w Meksyku produkuje się go na szeroką skalę.

Czekoladowe kulki z ciecierzycy

Syrop z agawy

  • Dlaczego syrop z agawy stał się tak popularny?

    Z kilku powodów. Przede wszystkim stanowi zdrowszą alternatywę dla cukru i innych substancji słodzących, a spożywany z umiarem zapewnia także pewne korzyści prozdrowotne:

    · Niski indeks glikemiczny (IG).

    Co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, dlatego też może być spożywany przez osoby z cukrzycą lub pragnące regulować poziom cukru w organizmie. Wynika to z wysokiej zawartości fruktozy, która w przeciwieństwie do glukozy, nie jest regulowana przez insulinę i nie powoduje jej wyrzutów.

    · Sposób na mniej kalorii.

    Syrop z agawy jest słodszy od cukru, dlatego tez możesz używać go mniej, by osiągnąć tę samą intensywność słodyczy. Dzięki temu zmniejszysz ilość pochłanianych kalorii oraz poziom ogólnego spożycia cukru. Twoje potrawy pozostaną słodkie, a sumienie czyste.

    · Właściwości przeciwutleniające.

    Badania wykazały, że syrop z agawy zawiera ważne dla zdrowia przeciwutleniacze, takie jak polifenole i antocyjany. Polifenole chronią serce i układ nerwowy, niwelują stany zapalne i pozytywnie wpływają na kondycję jelit. Wykazują także działanie przeciwnowotworowe. Z kolei antocyjany to rodzaj flawonoidów, które podobnie jak polifenole zmniejszają ryzyko chorób serca, łagodzą stany zapalne i chronią organizm przed chorobami nowotworowymi.

    · Siła prebiotyków.

    Syrop z agawy zawiera włókna prebiotyczne, rodzaj błonnika pokarmowego, niemożliwego do strawienia przez ludzki organizm, ale za to stanowiącego pokarm dla pożytecznych bakterii w jelitach. Spożywanie prebiotyków pomaga zwiększyć ilość i różnorodność tych bakterii, a te z kolei poprawiają kondycję układu pokarmowego i wzmacniają ludzką odporność. W syropie z agawy występuje inulina, probiotyk sprzyjający aktywności bifidobakterii, niezwykle pomocnych przy wszelkiego rodzaju alergiach, stanach zapalnych i infekcjach o podłożu żołądkowo-jelitowym.

  • Syrop z agawy – nie tylko dla cukrzyków

    Syrop z agawy kusi słodyczą i cudownymi właściwościami. Chętnie sięgają po niego nie tylko cukrzycy, lecz każdy, kto ceni zdrowy tryb życia i szuka alternatywy dla produktów, które nam nie służą. Syrop z agawy spokojnie może zastąpić cukier w każdej kuchni. Polecany jest także dla wegan, jako zamiennik miodu. Sprawdzi się jako słodzik w napojach i wypiekach, jako polewa do naleśników i gofrów lub jako składnik do czekoladowych kulek z ciecierzycy. Można połączyć go z octem i oliwą, by uzyskać pyszny sos sałatkowy. Zastąpi miód jako słodka baza do marynaty.

    Syrop z agawy może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Pamiętajmy jednak, że pomimo swoich prozdrowotnych zalet, jest to słodzik i należy zachować umiar przy dodawaniu go do potraw.